sex hikaye

Megszűnik az MMKA , Vajna felügyeli a filmtámogatást

Tájékoztatott a KIM

2011. április 28. - filmhu
Megszűnik az MMKA , Vajna felügyeli a filmtámogatást
A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) adósságállománya a felelőtlen gazdálkodás következtében konszolidálhatatlan, ezért a kormány az MMKA megszüntetéséről döntött; a közalapítvány feladatait az Andrew Vajna kormánybiztos által kialakított új struktúrában helyezik majd el - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) csütörtökön.


Szabályellenes működésről, költségvetési fedezet nélkül aláírt támogatási szerződésekről, állami támogatások terhére felvett banki hitelekről és 10,6 milliárd forintnyi adósságról számolt be a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) az MMKA szerdai alapítói értekezletén - tájékoztatott a KIM.

Az értekezletet Gál András Levente, a KIM közigazgatási államtitkára hívta össze, hogy az MMKA társalapítóival ismertesse a kormány elképzeléseit a közalapítvány további működésével kapcsolatban. A megbeszélésen az állami alapító részéről Hammerstein Judit, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára, Székács Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára és Polacsek Csaba, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. főigazgatója vett részt.

"A KEHI-vizsgálat első körben a 2006 és 2010 közötti gazdasági működést tárta fel, melyből kiderült, hogy a Hiller István vezette Oktatási és Kulturális Minisztérium több évre előre - először 2010-ig, majd 2013-ig - kötött olyan támogatási szerződéseket, amelyeknek nem volt költségvetési fedezete, majd ezek terhére a közalapítvány később összességében milliárdos banki hitel felvételére ösztönözte az általa támogatottnak ítélt produkciókat, így próbálva biztosítani a közalapítvány fedezet nélkül vállalt pénzügyi kötelezettségeit. A KEHI vizsgálat jelenlegi állása szerint több olyan gazdasági döntés született a közalapítványnál, amely bűncselekmény gyanúját veti fel" - közölte a közigazgadási és igazgságügyi tárca.

Mint a közlemény hangsúlyozza, az MMKA adósságállománya a felelőtlen gazdálkodás következtében olyan mértékű, hogy azt nem lehet "konszenzusos úton" konszolidálni, és a magyar állam jelenlegi költségvetésében sincs fedezet az adósság teljes kiváltására. "Ezért a kormány úgy döntött, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítványt megszünteti, és feladatait a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos által kialakított új struktúrában helyezi el, ezzel biztosítva a fontos feladatok hatékonyabb ellátását. Ez lehetővé teszi az átláthatóbb, a felelősség kérdésében pedig a számonkérhetőbb működési formát. A kormány a meglévő adóssághalmaz kezelését a rendelkezésére álló eszközök felhasználásával optimális módon kívánja megoldani" - olvasható a KIM összegzésében.

A közlemény felidézi, hogy a szerdai megbeszélésen Hammerstein Judit hangsúlyozta: a kormány elkötelezett szándéka, hogy ne hagyja magára a filmes szakmát és biztosítsa a zavartalan művészi munkát. Ennek részeként a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai konzultációsorozatot folytatott le, amely többek között érintette a játékfilmek és koprodukciós filmek gyártását, az animációs, dokumentum-, kísérleti és kisjátékfilmeket, a moziüzemeltetést, a filmterjesztést, illetve a filmklubok helyzetét is. A konzultáció eredményeként a NEFMI problématérképet állított össze, amely alapján elkezdődhet a legégetőbb szakmai kérdések orvoslása.

Gál András Levente együttműködést kért a társalapítóktól az átalakítás hatékony lebonyolításában és ígéretet tett arra, hogy a filmtörvény készülő módosításánál számít a filmes szakma észrevételeire. Az államtitkár tájékoztatta a megbeszélésen résztvevőket, hogy Andrew Vajna május első hetében ismerteti szakmai koncepcióját - zárul a KIM közleménye.




nka emblema 2012