sex hikaye

Megújult a Cirko mozi 

mozgássérültek számára is

2003. október 14. - filmhu
Szeptember 16-án bő egyhónapos szünet után ismét kinyílt a Cirko-Gejzír mozi. A mozitermek felújítása során gondoltak a mozgássérültekre is, egyébként pedig új filmekkel és fesztiválokkal várják régi és új vendégeiket.
Az épület felújítása alatt ideiglenesen a Sark presszóba költözött a mozi. Balassa Péter, a Cirko mozi vezetője a filmhunak elmondta, hogy - bár gazdaságilag veszteséges volt - a várható augusztusi látogatottsághoz képest nagyon sok néző érdeklődött programjaik iránt. A jegyeket 300Ft-os áron adták, valamint járt hozzá egy pohár sör vagy bor is. Napi két előadást tartottak a Sark pincéjében, ahol tábori körülmények között, a nézőtéren felállított régi mozigéppel vetítettek. A közönség soraiban kattogó szerkezet különleges atmoszférát teremtett.

A felújítás során külön figyeltek arra, hogy a mozi a mozgássérültek számára is látogatható legyen. Bár még a liftet nem szerelték fel, a nagyterem új székekkel kényelmesebbé tett nézőterét úgy alakították ki, hogy tolószékeknek is legyen hely. A felújítást egyébként az art mozi pályázaton nyert 7,6 millió forintból, valamint a 7 milliós saját részből finanszírozták.

A mozi műsorpolitikáját leginkább a Cirko-Másképp Alapítvány által forgalmazott "más" filmek határozzák meg, de sokszor és rendszeresen vetítenek klasszikus magyar és orosz filmeket. Nemrégiben mutatták be az Euréka című csaknem 4 órás japán filmet, novemberben az Ördögök és a Titanicon is látható Tiresia lesznek premieren. Közben két filmklubot is tartanak (egy japán- és egy Bergman-sorozatot), továbbá november 13-16. között autista, decemberben pedig dokumentumfilmes filmfesztivál lesz a Cirko mozi műsorán.

A Cirko-Gejzír az egyetlen alapítványi mozi Budapesten. Balassa Péter helyzetük nehézségét leginkább abban látja, hogy az állami források fokozatosan beszűkülnek, és az MMK sem tudja támogatni mindegyik értékes filmjüket. Ennek ellenére a mozit tavaly 30 ezer néző látogatta, közönségük pedig - az újlipótvárosi idősebb hölgyek és uraktól a fiatal egyetemistákig - igen sokrétű.

Címkék

hír



nka emblema 2012