sex hikaye

Mészáros disznót ment

Még mozog a magyar malac

2004. március 26. - filmhu
Mészáros disznót ment

Nagyhasú magyar ember rója a magyar országutat régi Pannónia motorján. Az oldalkocsiban egy kismalac gyengélkedik, mielőbb orvoshoz kell vinni. De a motor bedöglik, a segítőkész német Audija pedig beleragad a magyar sárba. Ezzel a filmtervvel nyerte meg Mészáros Péter az Európai Unió Phare SPP programjának pályázatát. A 4 perces film egy 40 perces alkotás részeként járja majd az uniót. Medgyessy Péter miniszterelnök kísérteties módon szintén most döntött úgy, hogy az amerikai mintát követve május 1-én megment egy disznót a mészárosok kezei közül, erről azonban Mészáros semmit sem tudott, nem a miniszterelnök ötletét nyúlta le.

 
 
 
 

Mészáros a filmhu kérdésére elmondta, hogy több rendezővel együtt őt is felkérték, hogy nyújtson be pályázatot. A rendező nem zárja ki a szimbolikus értelmezések lehetőségét, azt azonban nem gondolja, hogy mindent pontosan meg kéne magyarázni, hogy mit jelent. „Ez a Medgyessy-féle disznómentő akció az egész történetnek a bukéja lehet. De nem hiszem, hogy túl nagy jelentősége lenne az ügynek. Nem a miniszterelnöktől nyúltam az ötletet.”

Petőfi nyomában

Mészáros Péter az ORTT tévéfilmes pályázatán is nyert Stambuch című filmtervével, melyet április 9-én kezd el forgatni a stáb. Az Éji Madár című Krúdy novellára épülő történet 1850-ben játszódik Erdélyben, az eltűnt férjét kereső Szendrey Júliával a középpontban. A lírai ironikus történet egy olyan emberről szól, aki nagyon rosszul viseli a nemzet asszonya szerepet. Éjszakáként pedig átszökdösik az őt kísérő fiatal író Balázs Sándor szobájába, aki egyfajta Petőfi epigonként jelenik majd meg a filmben. A két főszerepet Vencz Stella erdélyi színésznő valamint Adorjáni Bálint, a pécsi JESZ színház művésze alakítja.

„Szeretnénk visszaadni a műfaj rangját. Éppen ezért, a limitált költségvetés ellenére is ragaszkodtunk ahhoz, hogy S16-os filmre forgathassunk. A 60 perces tévéverzió mellet egy 70 perces változatot is szeretnénk elkészíteni, mely mozikban mehetne.”

A film operatőre Marosi Gábor lesz, a leforgatott anyagot pedig Czakó Judit vágja majd. „Már a forgatókönyv megírása során igyekeztünk figyelembe venni az anyagi lehetőségeket, éppen ezért a film kétharmada belsőkben forog, de van néhány külső helyszínünk is, egy debreceni és egy kolozsvári fogadó, valamint egy udvarház a Kárpátokban. Nagyjából április végére végezhetünk a forgatással, aztán egyből elkezdünk vágni. A tévés bemutató őszre várható, szeretnénk mozibemutatót is, ez sokmindentől függ, hogy összejön-e.”

Nemet mondott a Foxnak

Mészárost még az Eső után sikere után kereste meg a Fox Searchlight, hogy rendezzen náluk filmet. Azóta egy kisjátékfilm el is készült, melynek jogi feltételei nem teszik lehetővé a hazai bemutatót, így a magyar közönség még nem láthatta. Időközben a stúdiónak beadott nagyjátékfilm-terv kissé kátyuba került, ugyanis a rendező visszautasított egy másik forgatókönyvet, melyet felajánlottak neki, hogy rendezzen meg.

„Nem nagyon örültek, hogy nemet mondtam, de hát ez van. Egy komédiát ajánlottak nekem, mely finoman fogalmazva távol áll az ízlésemtől. Az első könyvemre azt mondták, hogy nem kell nekik. Ez egy film-noir szerű történet lett volna, amire azt mondták, hogy tetszik nekik, de nem kockáztatnak. Meglátjuk, hogy mik lesznek a visszautasítás következményei. Azóta kértek tőlem új könyvet is, de hát ez nem megy egyik pillanatról a másikra. Nem igazán értettem őket, hiszen azért akartak velem dolgozni, mert látták a filmjeimet. Látták, hogy milyen filmeket csináltam ennek ellenére egy egészen másmilyen könyvet ajánlottak fel. Azt hitték bármit megcsinálok, de hát ez azért nem így van.”

Watteau: Indulás Cythere szigetéről

Miután tavalyi filmtervére nem kapott pénzt, Mészáros idén új filmmel pályázott az MMK-nál. „Tavaly nem sikerült pénzt kapnom, az egy nagy, 320 milliós könyv volt. Ezért úgy gondoltam, hogy idén szerényebb dologgal állok elő, egy 80-85 milliós tervvel.”

Az új terv egy kamaradráma, mely egy fiatal magyar pár történetét meséli el, akik a reklámok és kvízműsorok világában szeretnének teljes életet élni, ami nem nagyon sikerül. A Cythere-manon troppo című forgatókönyv Watteau Indulás Cythere szigetéről című képének parafrázisa, mely fel is tűnik majd a filmben.



Címkék

hír



nka emblema 2012