sex hikaye

Miért tanuljak épp animációt?

Az animáció reneszánsza

2009. augusztus 5. - filmhu
Miért tanuljak épp animációt?

A megnövekedett érdeklődésre tekintettel 2009 szeptemberétől az Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola a PFDH Alapítvány animációsfilmes alkotóinak és művésztanárainak közreműködésével mozgóképi animációkészítő szakképzést indít. A szakmai képzés előfeltétele a középiskolai érettségi, valamint a sikeres felvételi vizsga. 

Az animáció szó hallatán elsőre senkinek sem az idegenszavak szótárának meghatározása (elevenítés, vidítás) jut eszébe, hanem – korosztálytól függően – Popeye, Miki egér, Bambi, Frédi és Béni vagy Samurai Jack. Vagyis ikonná vált mesék, rajzfilmfigurák – akik közül Donald kacsának még a lábnyomát is őrzi a híres hollywoodi járda. Egyszerre vonzó és elbátortalanító. Szinte halljuk a szülőtársak intését: jól gondold meg gyerekem, mennyi esélyed lehet? Hát igen. Valljuk be őszintén, kevesen lehetnek világsztárok a pályára készülők közül. Ugyanakkor bárhová nézünk számtalan gyakorlati és fontos alkalmazását láthatjuk az animációs szakmának-művészetnek.

Ma, az elektronikus informatika korában elképzelhetelen, hogy egy bármilyen kicsi képernyőn ne jelenne meg valamilyen mozgó kép, grafika – azaz animáció. A mobiltelefonok kijelzői, az internetes megjelenések, a televíziós reklámok, a digitális utcai hirdetések kivétel nélkül animációs szakemberek és művészek közreműködését feltételezik.

A vizuális – nézett és látott – világ új és rendkívül hatékony művészeti területtel bővül napjainkban. Ahogy egyre inkább terjed ez a közlési mód, egyre nagyobb az igény arra, hogy ezt az új vizuális világot ne mérnökök, informatikusok “alkotásai” határozzák meg, hanem erre speciálisan képzett, megfelelő kultúrával, művészi szintű alkotókészséggel rendelkező szakemberek munkái. Ugyanakkor világszerte bővül az egészestés animációsfilmek és az internetre készülő animációsfilm-sorozatok száma, amely magával vonzza ennek az iparágnak a reneszánszát is.

A megnövekedett érdeklődésre tekintettel 2009 szeptemberétől az Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola a PFDH Alapítvány animációsfilmes alkotóinak és művésztanárainak közreműködésével mozgóképi animációkészítő szakképzést indít. A képzés célja, hogy szakmai (OKJ) képesítést adjon azon jelentkezőknek, akik kreatívan gondolkodnak és vonzalmat éreznek az animáció, a vizuális és előadóművészetek valamint a számítógépes programok gyakorlati alkalmazása iránt. A szakmai képzés előfeltétele középiskolai érettségi és az augusztus 24.-28. között esedékes kétnapos felvételi vizsgán való megfelelés!

A két évfolyamos képzés során a növendékek megismerkednek az animáció alapjaival, a legfontosabb elméleti és gyakorlati tudnivalókkal, elsajátítják mindazon szakmai ismereteket, melyeket a sikeres szakvizsgát követő munkájukban azonnal alkalmazni tudnak. A szakvizsga megszerzése után a növendékek nagy eséllyel folytathatják tanulmányaikat a  felsőfokú művészeti képzést nyújtó intézményekben illetve jó eséllyel találnak munkalehetőséget a vizuális-informatikai szakterületeken a reklámipartól a művészeti-alkotói stúdiókig.

Jelentkezési határidő: 2009. augusztus 25.

További részletek a képzés honlapján!






nka emblema 2012