sex hikaye

Mike Leigh filmje nyert Velencében

Baklövések és díjözön

2004. szeptember 13. - filmhu
Mike Leigh filmje nyert Velencében

A sok vitát kiváltott Vera Drake című, az abortusz témáját az 50-es évek Angliájában feldolgozó filmnek ítélték a rangos Arany Oroszlán díjat a hétvégén befejeződött Velencei Filmfesztiválon. A film főszereplője, Imelda Staunton pedig megkapta a legjobb színésznőnek járó kitüntetést.

Az alacsony költségvetésű Vera Drake elkészítését a hazai lottóalap támogatta 1 millió fonttal. A januárban angol mozikba kerülő filmet a kritikusok kedvezően fogadták, de nem tartották komoly esélyesnek a fődíjra.

Mike Leigh
A szombat esti díjátadón a 61 éves Mike Leigh (Titkok és hazugságok, Mezítelenül), az egyik legkevésbé megalkuvó angol rendező, megköszönte a Brit Filmtanács segítségét a film megszületéséhez: "Minden film elkészítése kemény munkát jelent, a Vera Drake sem kivétel", mondta a rendező. "Nagyon nehéz körülmények között forgattunk, és rendkívül alacsony volt a költségvetésünk. Ebben a cinikus világban csodálatos és bíztató dolog, ha egy komoly, elkötelezett európai függetlenfilmet elfogadnak, bátorítanak és hozzásegítik, hogy megtalálja a közönségét.

Korábban a Cannes-i Filmfesztivál kiselejtezte Leigh új filmjét. A rendező most megköszönte Cannes-nak, hogy akkor visszautasította: "így lehetünk itt ma este", mondta. A Vera Drake olyan esélyesnek vélt filmeket előzött meg Velencében, mint az Esküvő monszun idején rendezője, Mira Nair Thackeray-adaptációját (A hiúság vására), vagy Nicole Kidman új filmjét (Birth).

A Vera Drake a háború utáni Londonban játszódik. Leigh korábbi filmjeihez hasonlóan nyers, naturalisztikus, és érzékeny szociális témához nyúl. A főszereplő egy takarítónő, aki titokban munkásnők illegális abortuszában segédkezik. Amikor egy fiatal nő a beavatkozás következtében meghal, Vera Drake lelepleződik és börtönbe zárják. Leigh nem titkolt célja volt, hogy a film hozzájáruljon Nagy-Britannia abortuszvitájához.

Imelda Staunton
A főszereplő Imelda Staunton, aki elismert és több díjjal jutalmazott színpadi színésznő, olyan sztárokat előzött meg, mint Nicole Kidman és Reese Witherspoon. Leigh egyébként híres arról, hogy milyen kiváló alakítások felé vezeti a színészeit, akikkel sokszor hónapokon keresztül dolgoznak a figurákon.

A következő befutó a szintén esélyesnek kikiáltott spanyol Alejandro Amenabar (Más világ) Mar Adentro (A tenger mélye) című filmje lett, ő kapta az Ezüst Oroszlán díjat. Javier Bardem, aki egy lebénult és életének véget vetni akaró figurát alakít, a legjobb férfi színészként távozhatott Velencéből. A rendezői Ezüst Oroszlán a koreai Kim Ki-duk-é lett Bin jip című filmjéért.

Az idei fesztivál többek között a rossz szervezés miatt is emlékezetes marad a látogatóknak. A díjátadón is folytatódott ez a tendencia, volt ugyanis némi zűrzavar a körül, ki is nyerte valójában a főbb díjakat. A műsorvezető olasz színésznő az Arany Oroszlán előtt véletlenül elfelejtette átadni a koreai rendezőnek a díját, amitől hirtelen mindenki elbizanytolodott, ki milyen díjat is nyert. Végül a hibát orvosolták.

Korábban jó néhány egyéb baklövés tette kockára a fesztivál jóhírét. A legtöbb látogatót a vetítések - néha akár 1 órásra nyúlt - csúszása érintette leginkább. Így például hosszas várakozás előzte meg A velencei kalmár vetítését, miután kiderült, hogy a főszereplő Al Pacinónak nem biztosítottak ülőhelyet a teremben. Ugyancsak nagy felháborodás követte a mozigépész tévedését, amikor az Eros című film közben egy másik film tekercsére váltott át.

Scarlett Johansson átadja a díjat Javier
Bardem-nek
Mint arról korábban beszámoltunk, az idei fesztiválon hollywoodi sztárok özönlötték el a Lido-t. Szeptember 1-jén Spielberg és Tom Hanks nyitotta a Mostrát Terminál című filmjükkel. Később megérkezett Al Pacino, Nicole Kidman, John Travolta, Will Smith, Robert De Niro és Angelina Jolie is, hogy csak pár nevet említsünk.

A további érdekességek között szerepelt Quentin Tarantino régi olasz B-movie-kból álló  retrospektív válogatása, valamint Michelangelo Antonioni visszatérése a három részes Eros egyik epizódjának erejéig.

A kritikák ellenére, miszerint az idei felhozatal kissé gyengére sikerült, a kilenctagú zsűri elnöke, a brit John Boorman (Excalibur) pozitívan nyilatkozott, őt meggyőzte a válogatás. A fesztivál igazgatója, "Marco Muller nehéz helyzetbe hozott bennünket, olyan sok jó filmet hívott meg a programba", mondta. "Amikor pedig egy gyengébb darabbal találkoztunk, akkor kissé megkönnyebbültünk, hogy arról legalább már nem kell vitatkoznunk."

A 61. Velencei Filmfesztivál díjai:

Arany Oroszlán a legjobb filnek
Vera Drake (r: Mike Leigh)

Ezüst Oroszlán (A zsűri nagydíja)
Mar adentro (r: Alejandro Amenábar)

Legjobb rendezés
Kim Ki-duk (Bin jip)

Legjobb férfi színész
Javier Bardem (Mar adentro)

Legjobb női színész
Imelda Staunton (Vera Drake) by

Osella-díj (A technikai kivitelezésért)
Studio Ghibli (Hayao Miyazaki: Hauru no ugoku shiro)

"Marcello Mastroianni" Díj (A legjobb elsőfilmes fiatal színésznek)
Marco Luisi és Tommaso Ramenghi (Lavorare con lentezza)

"Luigi De Laurentiis" Díj (A legjobb elsőfilmért)
Le grand voyage (r: Ismaël Ferroukhi)

Elsőfilmes Különdíj
Saimir (r: Francesco Munzi)

ORIZZONTI (Újabb irányzatok szekciója)
Les petits fils (r: Ilan Duran Cohen)
Különdíj: Vento di terra (r: Vincenzo Marra)

CINEMA DIGITALE (Digitális technikával készült filmek)
20 angosht (r: Mania Akbari)
Különdíj: La vita č breve ma la giornata č lunghissima (r: Lucio Pellegrini and Gianni Zanasi)

CORTO CORTISSIMO (Rövidfilmek versenye)
Signe d'appartenence (r: Kamel Cherif)
Különdíj: The Carpenter and His Clumsy Wife (r: Peter Foott)

UIP Díj a legjobb európai rövidfilmért
Goodbye (r: Steve Hudson)






nka emblema 2012