sex hikaye

Mikor, miből - kérdések a Filmszemle körül

Válaszol az MMKA és a Filmművészszövetség

2010. december 17. - filmhu
Mikor, miből - kérdések a Filmszemle körül
A Filmművészszövetség ragaszkodik a február eleji Filmszemléhez, az MMKA a pénzügyi helyzettől teszi függővé az időpontot, a Filmunió lemondta a külföldi sajtó részvételét - továbbra sem biztos, hogy mikor és miből lesz az éves magyar filmtermést bemutató 42. Magyar Filmszemle.

A Magyar Filmművész Szövetség közgyűlése egy hónappal ezelőtt elfogadta, hogy a 42. Magyar Filmszemlét a szokásos februári eleji időpontban kell megrendezni, majd a választmányi ülés megerősítette ezt a döntést - mondta Szomjas György főtitkár a filmhunak.

A Mozgókép Közalapítvány a 2011. áprilist javasolta: "Az MMKA Kuratóriuma a kedvező minisztériumi döntés ismeretében, megerősítette a Filmszemle megrendezésére vonatkozó szándékát, de a szervezési és finanszírozási kérdések megvitatását követően úgy döntött, hogy megtartására olyan időpontban kerülhet sor, amikor mind az MMK 2011. évi költségvetése, mind a Filmszemlén megjelenő filmek finanszírozási helyzete rendezetté válik.” - írták korábbi közleményükben.  A Filmművészszövetség ezzel nem ért egyet: Szomjasék azt szeretnék, hogy az MMKA fogadja el az ő időpontjukat és hűen a korábbi évek gyakorlatához, az MMKA vegyen részt a szemle előkészítésében és megrendezésében.

“Mindazonáltal el vagyunk szánva, hogy a MMKA esetleges együtt nem működése esetén is megrendezzük a Filmszemlét: ehhez rendelkezésünkre állnak bizonyos források, sokan biztosítottak már támogatásukról minket.” - mondta Szomjas György a filmhunak. Szomjas szerint a korábbi évek költségvetésének töredékéből is meg lehet rendezni egy rövidített  Filmszemlét, ahol a filmek játszanák a főszerepet: “Nem lennének külföldi vendégek, katalógus és nyitó-záró rendezvények, és csak fizetős jegyekkel lehetne megnézni a filmeket.”

Az MMKA másik indoka a Filmszemle elhalasztására a szervezési kérdések voltak: Szomjas szerint február első hétig az előzsűrizés folyamatát öntevékeny módon a szakmán belül meg lehetne oldani. “Nagyon fontos lenne a szakmai-társadalmi összefogás erejével megmutatni, hogy a filmszakma akkor is képes produkálni, ha éppen elveszik a pénzét.”

Eközben a Variety című amerikai filmes szaklap online kiadása csütörtökön arról számolt be, hogy Vezér Éva e-mailben tájékoztatta a nemzetközi filmszakmát: 2011-ben nem rendezik meg a hagyományosan februárban sorra kerülő Magyar Filmszemlét – pontosabban nem a külföldi sajtó részvételével.   

Vezér Éva az MTI megkeresésére közölte: egy nem sajtóközleménynek szánt, tájékoztató levelet írt a 42. Magyar Filmszemlére meghívott külföldi vendégeknek arról, hogy a hagyományos időpontban elmarad a Filmszemle. "Tudjuk, mennyire fontos a hagyományos időzítés az új magyar filmek számára, hogy elkezdhessék nemzetközi pályafutásukat. Remélhetőleg 2012-re az érintett döntéshozók is megértik, milyen fontos a rendezvény és az időzítése is" - idézte Vezér Éva levelét a variety.com. A filmes szaklap írása szerint "a Filmunió kísérletet tett rá, hogy biztosítsa egy kisebb budapesti mustra finanszírozását, hogy meghívhassa rá a magyar film legújabb alkotásai iránt érdeklődő nemzetközi szakmai közönséget, de nem sikerült finanszírozási forrásokat találnia".

"Muszáj volt értesítenem azokat a partnereinket, akikkel tíz éve dolgozunk együtt, hogy ne számítsanak arra, februárban Budapestre kell jönniük" - indokolta a levél elküldését a Filmunió vezetője. Mint hozzátette, a jövő évi Filmszemlét április végére tervezik, a külföldi újságírókat, fesztiválszervezőket azonban erre az időpontra már nehéz lenne meghívni, mert ekkor már a cannes-i filmfesztivál előkészületei zajlanak. "Emellett nekünk áprilisra már dolgoznunk kell az új filmek kiajánlásával, ezért nem jelentene újdonságot számukra, amit látnak" - jegyezte meg Vezér Éva. Mint hozzáfűzte, sajnálja, hogy ebben az évben a külföldi közönség elmarad, "mert nagyon nehéz újra felépíteni, ami eddig jól működött, de leállt".

Az MMKA Kuratóriuma szerint az időpont körüli vita helyett fontosabb, hogy nem áll rendelkezésre az esemény megrendezéséhez szükséges pénz. Az MMKA pályázott az NKA miniszteri keretére a 42. Magyar Filmszemle megrendezéséhez szükséges összegre, és szóbeli értesítés alapján úgy tudják, hogy a pályázat sikeres volt, ám a pontos összegről, annak folyósításáról és szerződéskötésről nincsen további tudomásuk – így a mustra időpontját is a pénzügyi helyzettől teszik függővé.



(2) 
Hozzászólások
2-1  /  2
2011. január 4. kedd, 13:22#2| másik szakmabeli

A filmszemle problematikája mélyebbre vezetően mutatja a hazai filmes társadalom szervezeti hibáit. Nem csak az MMKA becsontosodott, korábbi viszonyokat konzerváló szervezete adott alkalmat arra, hogy a politika és a kiszorulók kihasználják a váltás adta lehetőséget arra, hogy robbantsanak. Nem csak a Szemle ellehetetlenítésével, anem az egész szakma elpénztelenítésével.

A legfontosabb filmes szervezetek lényegében nem működnek, közel egy évtizede. Nem volt szövetségi közgyűlés és nem működtek a szakosztályok. Nota bene közben mégiscsak történtek jelölések, személyi javaslatok a kurátor állításokon, a szakma-politika tárgyalásokon a korábbi alkalmakkor. Ezek kiknek a döntései voltak? Leginkább az apparátusé. Szépen elvoltak tagság nélkül. És tegyük hozzá, nem csak a Szövetség állt be.

Az elmúlt egy évben a filmes világot minden tisztességes deklarációt, híradást mellőzve, anyagilag tönkretették. Számos műhely került végveszélybe, mivel egy éven át semmiféle munka nem jutott, nem beszélve attól, hogy a "piac"-nak nevezett televíziók már régen kiszorítósdit játszanak a független filmesekkel. Ezen helyzet ellen például a papiron még létező szakszervezetnek ordítania kellett volna. Hallott ilyet valaki az év folyamán? Pedig létezik a szervezet, mert az MMKA-ban megőrzött alapítói szerepét érdekes módon nem felejtette el gyakorolni. Abban szép lojalitást mutatva azok iránt, akik az identitászavarban szenvedő szakszervezeti vezető pályázatát kedvezően bírálhatják el. Van még tagja ennek a szakszervezetnek? Magam valaha voltam tag, de a filmgyár kifektetése óta még a tagdíjfizetést sem reklamálták nálam. Elfelejtettek. De a nevemben is jelöltek, tárgyaltak.

Ez a jellemző helyzet. Tagság kell, de csak papiron. A vezetők túlélését megoldottuk, amikor azonban fel kellene lépni, érdeket kellene védeni, az már nem megy. Milyen szánalmas dolog volt végigülni a Szövetség kb. 8 év után összehívot közgyűlését, ahol a költségvetésben nem létező költségvetésünkről kezdett el a szakma kínosan csevegni. Azon a napon volt ez, amikor a Parlamentben elkezdték tárgyalni a 2011-es költségvetést. Ez senkinek nem tűnt fel. Végighallgattuk okosainkat, akik természetesen megsemmisítően kritizálták a helyzetet, mely szerint őket kikezdték. Ők persze hibátlanok. Hát ebben a szánalmas közegben nem lehet sok jóra számítani.

A szemle megrendezését már a Szövetség közgyűlése napján elbuktuk. Vannak erőtlen próbálkozások a február eleji, szokásos napokon való megrendezésre, csak éppen a megrendezést értelmessé tevő feltételek nincsenek meg. Vannak persze olyan kemény "politikus" kollégák is, akik pedig a szemle ellen kampányolnak. Meggondolásaikat nehéz bemérni, tán még az is lehet, hogy nem sikerült befejezni a filmjüket és kapóra jön mellé a "kiállás" fitogtatása.

Szemle kellene, akik jelentkeztek, azok vannak többségben és nem is lenne szabad visszavonniuk a nevezést. Ha némi változtatással, netán veszteséggel jár a későbbi időpont, akkor is ki kell tenni a közönség, a kritikusok elé, hogy van gondolatunk, mondanivalónk. Egyébként egy apró praktikus ok is jár a filmekkel: az MMKA szerződésben - aki kapott támogatást - vállaltuk is a szemle szereplést. Ezzel kiegészítve az a véleményem, hogy a lehetőségek szerint bármikor, de legyen szemle, és annak a körülményeit, (katalógus, olcsóbb jegyek, események, külföldi meghívottak, sajtó, stb...) egy megfelelő szinten biztosítani kell. Meg kell mutatni a mostani politikának is, hogy méltatlanul bántak a filmszakmával. Lehet, hogy volt-van közöttünk egy-két gengszter, de ne azonosítsák az egész szakmát velük. A többség értékes, értelmes filemket szeretne csinálni, s ebből mondjuk középosztály szinten megélni. Ez talán nem túlzott elvárás.

2010. december 21. kedd, 15:35#1| szakmabeli
Ennyi maszatolós kamuzást. Felépíteni újból, amit eddig sem építettek, na persze. A Filmunió nem végezte a dolgát, a filmszemlét plázában rendezték meg annyiból, hogy abból már Fesztivált lehetett volna. A külső források mértéke nevetséges volt, a mutyizás keringőt járt a dilettantizmussal. Mindenki monnyon le!

nka emblema 2012