sex hikaye

Milliókról döntött Budapesten az Eurimages

Magyar részvétellel készülő filmek is kapnak támogatást

2014. március 19. - filmhu
Milliókról döntött Budapesten az Eurimages

Magyar részvételű filmek támogatásáról is döntött múlt heti, budapesti ülésén az Eurimages. A Magyar Nemzeti Filmalap szervezésében megtartott ülésen közel 5,8 millió euró összértékű filmszakmai támogatásról határoztak.

 Budapesten tartotta 134. plenáris ülését az Eurimages, az Európa Tanács filmalapja. Az ülésen 19 koprodukció, köztük két magyar részvétellel készülő film gyártásának támogatásáról született döntés.

460 ezer euró gyártási támogatást kapott Nils Gaup (A Barbár, Jégcsillag) norvég rendező Birkebeinerne című, norvég-svéd-ír-magyar koprodukcióban készülő filmje, melynek magyar koproducere a Proton Cinema. 160 ezer euró értékű gyártási támogatást nyert Tudor Giurgiu román rendező-producer (Of Snails and Men, Varga Katalin balladája, Szerelem másképp) Cristian című román-bolgár-magyar koprodukcióban készülő filmje, melynek koproducere a magyar Cor Leonis Films.

A forgalmazási támogatásokat illetően 78 film mozibemutatóját támogatta az Eurimages, köztük a Vertigo Média két, valamint a Mozinet egy magyarországi filmbemutatóját.

A budapesti ülésen közel 5,8 millió euró összértékű filmszakmai támogatásról döntött az Eurimages Igazgató Tanácsa.

Az aktuális pályázatok megvitatásán túl a budapesti ülésen került sor a nem-európai országokkal való együttműködés lehetőségeinek vizsgálatára, valamint a nők filmiparbeli részvételének elemzésére. Az Eurimages „Gender Equality” (nemek közötti egyenlőség) kutatócsoportjának vezetői és az EWA (European Women’s Audiovisual Network) képviseletében Gerencsér Anita bemutatták az aktuális európai helyzetet és az Eurimages egyes tagországai - Svédország, Finnország és Ausztria - azon kezdeményezéseit, melyek a nemek közötti egyenlőséget szorgalmazzák a filmiparban. Az Eurimages kutatócsoportja széleskörű felméréseket végez, információkat gyűjt nemzeti és európai szinten a helyzet jobb megértése érdekében, továbbá javaslatokat dolgoz ki a nemek közötti egyenlőség erősítésére az Eurimages-on belül. A beérkező adatokból 2014 végére részletes értékelés készül.

A nők filmiparbeli helyzetéről megrendezett beszélgetésen a magyar szakma képviseletében részt vett többek között Enyedi Ildikó filmrendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, Kocsis Ágnes filmrendező, Mécs Mónika és Pataki Ági producerek, továbbá Divinyi Réka forgatókönyvíró és Havas Ágnes a Filmalap vezérigazgatója.

(Forrás: Filmalap)






nka emblema 2012