sex hikaye

Minden másképp Márai

Márai a magyar filmekben

2006. november 3. - filmhu
Minden másképp Márai
A 20.századi magyar irodalom remekei közül Márai Sándor az új sláger: Muszatics Péter dokumentumfilmet, a Dárday-Szalai páros játékfilmet készít az író életéről, míg a Focus Filmet Az Igazi című regénye ihlette meg. Készülőben a Márai filmek.

A 37. Magyar Filmszemlén találkozhattunk először Márai-adaptációval: Iglódi István az általa igazgatott Pesti Magyar Színházban már korábban színpadra alkalmazta  A gyertyák csonkig égnek című regény alapján készült darabot, majd 2005-ben filmre vitte.

Az első Márai adaptáció: A gyertyák csonkig égnek


Az 1942-ben megjelent regény története szerint két régi barát évtizedek múltán újra találkozik. A hetvenes éveiket taposó férfiak a halál árnyékában visszatekintenek gyermekkorukra, fiatalságukra és mindenekelőtt arra a nőre, akit mindketten szenvedélyesen szerettek. A színházi darab óriási siker volt, a filmes feldolgozás azonban hagyott kívánnivalókat maga után, de megőrizte az utókor számára Agárdy Gábor és Avar István feszültséggel teli, nagyszerű alakításait.

Korábban arról számoltak be a híradások, hogy Milos Forman készül Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regényéből, illetve Jean-Claude Carrier átiratából Embers (Zsarátnok) címmel filmet forgatni Sean Connery és Winona Ryder főszereplésével, ám ez a terv meghíúsulni látszik.

A rajongóknak azonban nem kell csüggedniük, Márai filmek egész sorára lehet számítani a közeljövőben: Muszatics Péter dokumentumfilmet, a Dárday-Szalai páros játékfilmet készít az író életéről, míg a Focus Filmet Az Igazi című regénye ihlette meg.

Eljött Márai ideje

Muszatics Péter
A Magyar Média Műhely Alapítvány és a Pelagi Film közös produkciójában készül Muszatics Péter Márai ideje (A time for Márai) című dokumentumfilmje. A filmtervet még 2005-ben beválogatták a legjobb 13 dokumentumfilm-terv közé European Documentary Network és az Institute of Documentary Film döntése alapján, így az alkotók lehetőséget kaptak arra, hogy a 2005-ös Jihlavai Dokumentumfilm Fesztivál keretében megrendezett East European Forum keretében mutassák be a projektet. Márai külföldön is sikeres írónak számít, a készítők jelenleg tárgyalásokat folytatnak egy szlovák televízióval, és remélik, hogy a film koprodukcióban készül majd el.

Muszatics Péter rendező elmondása szerint a Márai ideje nem az író műveire koncentrál, hanem az életét helyezi előtérbe. „Márai élete egyedi és nagyon érdekes. Nagyon fontos, hogy Márai milyen válaszokat adott korának társadalmi kérdéseire.” A film emellett foglalkozik azzal a kérdéssel is, hogy miért kellett emigrálnia az írónak.

A forgatás jelenleg is zajlik, főként Kassán dolgoznak a kamerák. Még csak egy-két interjú készült el, de folyamatban van a többi: családtagokkal, barátokkal. Megszólaltatják például Szőnyi Zsuzsát, aki az olaszországi években került az íróval közelebbi kapcsolatba, majd hosszan leveleztek. (Szőnyi Zsuzsa kapcsolódó memoárja 2000-ben jelent meg Vándor és idegen: Márai-levelek, emlékek címmel.) A forgatás előreláthatólag májusban fejeződik be, így a 38. Magyar Filmszemlén biztos nem találkozhatunk még az alkotással.

Minden másképp Márai

A Minden másképp van című nagyjátékfilmről a Dárday István - Szalai Györgyi páros női tagját faggattuk. „Tóth Klára hívta fel a figyelmünket Márai utolsó naplójára, amikor még Márai alig volt ismert Magyarországon.  Ebben találtuk egy vizuálisan megragadható következetes magatartást: az együtt leélt élet és halál nagy történetét – ez alapján készült a forgatókönyv 2001-ben.” 2003-ban az MMK 100 millióval támogatta a filmet, majd beszállt az MTFA és a Szerencsejáték Rt mellett egy olasz  koprodukciós partner is, így 2006 nyarára gyűlt össze a film forgatásához szükséges összeg.

Az együtt leélt élet és halál nagy története
Szalai Györgyi a próbafelvételeken
„A film jelentős részét San Diegoban forgattuk, ahol Márai Sándor és felesége élete utolsó éveit töltötte, és ahol végül az óceán fogadta be hamvaikat.” A filmbeli Márai Sándort idős korában Bács Ferenc kelti életre, feleségét Gyöngyössy Katalin alakítja. A múltbéli szálban a fiatal Márai szerepében Welker Gábort, a fiatal Lola szerepében Balsai Mónikát láthatjuk.

A filmben szerepet kapott a Hollywoodban élő magyar színésznő, Gáti Kati is, aki blogján így emlékszik vissza a forgatásra: „A szerepem szerint Márai Sándor amerikai menye vagyok, aki nem beszél magyarul, sőt, a gyerekeinek is tiltja, hogy magyarul tanuljanak vagy beszéljenek! Néha kellett egy kicsit improvizálni, és persze előfordult, hogy kicsúszott 1-2 magyar szó is…”

A Minden másképp van című filmmel a 38. Magyar Filmszemlén találkozhatnak először a nézők. „Komoly reményeink vannak, a film iránt külföldről is érdeklődnek. Az olasz partner Nápolyban és Rómában is be kívánja mutatni a filmet.” – mondta Szalai Györgyi a filmhunak.

Márai Sándor regényei nehezen illenek modern filmes sablonokba, élete viszont bővelkedik fordulatokban, talán ezért foglalkoznak többen életével, naplójával, mint irodalmi műveivel.

A gyertyák csonkig égnek után máris készül a következő Márai adaptáció is: 2007 végén - 2008 elején kezdik forgatni a Focus Film gyártásában és Deák Krisztina rendezésében Az igazi című regényének filmadaptációját. A Focus Filmet vezető Sipos Áron szerint: „Olvas az ember és ami megtetszik neki, azt megfilmesíti.” A produkció egyelőre az előkészítésnél tart, a regény megfilmesítési jogát már megvásárolták.



Címkék

hír



nka emblema 2012