sex hikaye

Móricz-novellát filmesít meg Vitézy László

Új tévéfilm készül

2011. június 17. - filmhu
Móricz-novellát filmesít meg Vitézy László
Móricz Zsigmond Égi madár című novellájából forgat azonos címmel filmet Vitézy László rendező. Az alkotást, amelynek munkálatai hamarosan befejeződnek, a tervek szerint még idén bemutatják.  MTI Fotó: Kallos Bea

"A színészekkel a forgatást befejeztük, egy elmaradt jelenetünk van, amelyet egy technikai probléma, egy lerobbant korabeli mozdony akadályozott" - mondta az MTI-nek a rendező a tizenhat napos forgatásról. A filmet a tervek szerint karácsony környékén mutatják be valamelyik közszolgálati csatornán. Kálomista Gábor producer tájékoztatása szerint a Móricz-adaptáció 150 millió forintból forog, ennek nagyobb részét az azóta megszűnt Országos Rádió és Televízió Testület pályázatán nyerték, de beszállt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium is. Vitézy László kiemelte: a film tévéfilmnek készül. "Azt kell elérnünk, hogy a filmünk miatt a nézők minket válasszanak és ne a másik száz csatorna egyikét" - szögezte le a rendező, hozzátéve: "közeli képekben, hiteles hátterekben kell megoldanunk a jeleneteket".


Az Égi madárból az ötvenes években készült már film, Vitézy László verziója azonban új technikával, más nézőpontból forog, mint egykor Fehér Imre alkotása. Mint fogalmazott, filmesként szeretné felhívni a figyelmet a magyar irodalom kincseire. "Móricz, Krúdy, Mikszáth, Bródy, Szabó Dezső. Szinte végtelen a sor. A magyar kultúra legnagyobb alkotásai szunnyadnak az ő könyveikbe" - hangsúlyozta a rendező.

egimadarka_500
MTI Fotó: Kallos Bea

A film cselekményéről nem kívánt beszélni. "A színészek arca, lelke és a kameramozgás nélkül nem érthető meg semmi. A katarzist amúgy sem lehet elmesélni" - magyarázta. Azt azonban a felvételekről elárulta, hogy két kamerával dolgoztak, és mindegyiket folyamatosan mozgásban tartották. "Majdnem mindent így rögzítettünk. Volt olyan felvétel, amely során a kamerák teljes körfahrton mozogtak" - tette hozzá. A főbb szerepekben Tenki Réka, Szirtes Ági, Csányi Sándor, Gáspár Sándor, Radó Denise tűnik fel, a filmet Papp Ferenc és Markert Károly fényképezte.

Az Égi madár című Móricz novellát itt lehet elolvasni






nka emblema 2012