sex hikaye

Moziba menni szabad

332 filmet láthat a közönség a hétfőn kezdődő Filmhéten

2014. október 13. - filmhu
Moziba menni szabad

Kertész Mihály A tolonc című, száz évvel ezelőtt forgatott némafilmje felújított változatának világpremierjével nyílik meg ma az első alkalommal megrendezendő Magyar Filmhét a Művészetek Palotájában; a vasárnapig tartó mustrán az elmúlt három év termését, 332 filmet láthat a közönség a Cinema City MOM Park hat termében. Ma este a többi között Kerékgyártó Yvonne Free Entry-jét is vetítik.

Több játékfilm bemutatóját tartják a ma kezdődő Magyar Filmhéten, így először láthatják a nézők Török Ferenc új rendezését, a Senki szigete című nagyjátékfilmet, és itt vetítik először Tolnai Szabolcs vajdasági rendező Az erdő című magyar-szerb koprodukcióban készült drámáját, N. Forgács Gábor legutóbbi filmjét, a Kéri Kitty és Rudolf Péter főszereplésével készült Pillangókat, a Németországban alkotó Kincses Réka első játékfilmjét, a Szex, szülőföld és más kellemetlenségek című alkotást, emellett a fővárosi közönség előtt bemutatkozik Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című alkotása is (kritikánk a filmről itt olvasható), amely az idei Cinefesten elnyerte a zsűri nagydíját.

A Magyar Nemzeti Filmalap, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), valamint a Magyar Filmakadémia szervezésében összesen 12 620 percnyi magyar film, azaz 332 alkotás - köztük 105 dokumentumfilm, 87 fikciós rövidfilm, 62 animáció, 36 ismeretterjesztő film, 26 egészestés játékfilm és 16 tévéjátékfilm - lesz látható. A seregszemlére az alkotók az elmúlt időszakban magyarországi moziforgalmazásban vagy televíziós csatornákon vetített, vetítendő, illetve a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt filmalkotásokat nevezhették.

FreeEntry600

Free Entry

A ma esti nagyjátékfilmek között szerepel Kerékgyártó Yvonne új filmje, a Free Entry, amely egy, a Szigetre belógó barátnőpárosról szól. "Eleinte egy misztikus, Budapesten játszódó történetet akartam forgatni, de a két főszereplőre (Pusztai Lucára és Barta Ágira) sokkal karakterközpontúbb történetet is bátran ráépíthettem. Egy konkrét emlékkép ugrott be a lányokról, ebből született a forgatókönyv első változata, ami az évek során tovább bővült. A Szigettel személyesség került a történetbe. Meghatározó emlékek kötődnek ehhez a fesztiválhoz és szeretettel gondolok a tinédzserkor bénázásaira. A Berlinale Talents programnak köszönhetően az utolsó dramaturgiai tanácsokat Lars Von Trier vágója, Molly Stensgaard adta" - mesélte a Filmhunak adott interjújában a rendező.

Interjúnkban Kerékgyártó Yvonne ezzel a dallal "válaszolt", amikor arra kértük, foglalja össze, miről is szól a film

A Free Entry a legjobb filmnek járó díjat kapta meg Újvidék legnagyobb filmes rendezvényén, a Cinema City Filmfesztiválon, a hazai közönség pedig augusztusban, a Szigeten láthatta először az alkotást. "Kerékgyártó Yvonne (...) nagyon okosan arról csinált filmet, amit jól ismer: fiatal lányok barátságáról. Pusztai Luca hitelesen hozza az elesett lányt, akinek a dilemmáival és saját lábára állásával (ld. a műfaji elnevezést: „coming of age”) inkább tud azonosulni a néző, de Barta Ágnes alakítása is árnyalja az elsőre hedonista sztereotípiának nézhető ’V’-t. A legjobb nevetések felét az ő apró gesztusainak, reakcióinak köszönhettük. Ezek egy része valószínűleg improvizáció volt, ami az adott körülmények között elkerülhetetlen volt egyébként is, de a stáb jól kezelte a váratlan helyzeteket, sőt, a filmnek jót is tett a fesztivál nagyon is élő díszlete. Az egységet egy-egy tipikusan partivideós betét és a Lars Von Trier vágója által ihletett szimbolista víz alatti álomjelenet töri meg kissé, de ennyi kísérletezés teljes mértékben belefért még a koncepcióba" - írtuk kritikánkban.

A Free Entryt most te is megnézheted, a filmet október 13-án és október 19-én vetítik a Cinema City MOM Parkban. A filmekre jegyek egységes 610 forintos áron válthatók.

A hétfői teljes programért katt ide.






nka emblema 2012