sex hikaye

Mundruczó Kornél rendezése ismét a Trafóban

2013. január 1. - filmhu
Mundruczó Kornél rendezése ismét a Trafóban

Mundruczó Kornél Szégyen című előadása Dél-Afrikába kalauzolja nézőjét, ahol a városi és vidéki, a nyugati és az ősi élet ellentétei bontakoznak ki egy család, egy apa és lánya történetén keresztül. A főhős, David Lurie (Zsótér Sándor) a Cape Town-i egyetem tanáraként egy mindennapos kis botrányba keveredve szembesül először a társadalmunkat irányító félelmekkel, problémákkal, amelyek elől lányához (Tóth Orsi) menekül a feketék lakta dél-afrikai vidékre.

 A Szégyen főhőse egy, a messzi Dél-Afrikában, a poszt-apartheid időszakában Cape Townban romantikus irodalmat tanító professzor, David Lurie. A regény szétfeszíti a helyi társadalmi erővonalak alkotta kereteket és éles pontossággal képes rámutatni saját európaiságunk legnagyobb kérdéseire. Azokra a közös félelmekre és problémákra, amelyek egy nyilvánvalóan nagy átrendeződés előtt álló kontinensen mindannyiunkat foglalkoztatnak. David figurájában egy fehér afrikait ismerünk meg, a mindig is kiváltságokkal és előjogokkal rendelkező sznob entellektüel alakját, aki egy új társadalmi berendezkedésben elveszíti a hatalmát és minden viszonyítási pontját.

 

szegyen 2

Olyan mélyen gyökerező feszültségekkel teli világ fogadja, amelyből legjobb tudása szerint ismét csak menekülne. Az, hogy ezt nem teszi meg lányának és a vidéki sintértelep tulajdonosának, Bev Shawnak (Monori Lili) köszönhető, akik az egyetlen érvényes válasz felmutatásával állítanak példát nemcsak a nyugati civilizáció, hanem a mindenkori emberiség számára.

Nézd meg az előzetest!

Érdekesség, hogy a darabban Mundruczó kutyákkal dolgozik együtt, és következő filmtervében, a Fehér istenben is a kutyák játsszák a főszerepet. Mint ismeretes, a projektet a Magyar Nemzeti Filmalap 280 millió forinttal, az Eurimages 340 000 euróval támogatta.  

A darab a Nobel-díjas író, John Maxwell Coetzee Booker-díjas regényéből, a Szégyenből készült. 

Szereplők:
Bánki Gergely, Derzsi János,
Katona László,
Tóth Orsi, Monori Lili,
Rába Roland, Székely B. Miklós,
Szemenyei János, Wéber Kata,
Zsótér Sándor


Díszlet, jelmez: Ágh Márton
Dramaturg: Petrányi Viktória
Zene: Szemenyei János
Produkciós vezető: Büki Dóra
Produkciós asszisztens: Csató Zsófia
Fény: Éltető András
Hang/videó: Belényesi Zoltán
Kellék: Nagy Gergely
Öltöztető: Oláh Tímea
Művészeti tanácsadó: Bíró Yvette

Rendező: Mundruczó Kornél

Koprodukciós partnerek: Wiener Festwochen, Festival d’Avignon, KunstenFestivalDesArts, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Malta Festival, Hebbel am Ufer, Romaeuropa 2012.

A Proton Színház Szégyen című előadása az évadban utoljára látható!
Mikor: 2013. január 3-5. 20:00, január 6. 21:00
Hol: Trafó
További infó





nka emblema 2012