sex hikaye

Mundruczót szerették Cannes-ban

Nyáron is gőzerővel

2004. május 21. - filmhu
Mundruczót szerették Cannes-ban
Nagyon szerették Cannes-ban a Kis Apokrif No. 2.-t, nyilatkozta Petrányi Viktória a filmhunak. Mundruczó Kornél producere a fesztivál élményeiről és a Delta produceri találkozóiról is beszámolt, a rendezőt pedig további terveiről faggattuk.

Letisztult kisfilm, előkészülő Delta

A szekcióban velük együtt induló alkotóktól, az általuk meghívott vendégektől és a közönségtől is pozitív visszajelzéseket kaptak a fesztiválon szereplő kisfilmet illetően. Érett, letisztult alkotásnak látták Mundruczó munkáját, melyben nincs felesleges rész, erős vizualitásra épül, valamint a táj és a zene együttese különleges világot hoz létre.

Mundruczóék nem csak a Kis Apokrifet kísérték el Cannes-ba hanem a rendező új terve, a Delta koprodukciós tárgyalásait is itt folytatták le. Mint Petrányi elmondta, sikerült mindenkivel találkozniuk, akivel akartak. Így a svájci, a holland, a német és a francia parnerekkel is továbbhaladtak az előkészítést illetően. "Ezek leginkább személyes megerősítő találkozások voltak", meséli a producer, de sor került költségvetési tárgyalásokra is. A Deltát a tervek szerint januárban kezdik el forgatni.

Filmeket nézni kevés idejük maradt, de a thaiföldi Apichatpong Weerasethakul versenyprogramban szereplő Sud pralad című filmjét megnézték  és "iszonyatosan érdekesnek" találták. Ezenkívül láttak még néhány érdektelen filmet, és egy-két erős kisfilmet is.

Cannes 2. kérdése a magyarokhoz

Cannes-ban valóban mindenki érdeklődik a Filmtörvényünk iránt, mondta el Petrányi Viktória. A külföldiek második kérdése, ha kiderül, hogy valaki magyar, a filmtörvénnyel kapcsolatos.

Habár a törvény léte valamennyit segít a nemzetközi terepen, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy automatikusan beindulnak majd a koprodukciós lehetőségek. Ennél bonyolultabb szisztémáról van szó Petrányi szerint. Európában ugyanis mindenki azzal küzd, hogy sok forrásból kell a pénzeket összeszedni, és minegyik forrás újabb kötöttségeket is jelent. Így aztán állandó vita van arról, meddig lehet még elmenni ebben a rendszerben úgy, hogy a kompromisszumok mellett a filmesek megőrizhessék alkotói szabadságukat.

Színház, szkeccsfilm, kisfilm, nagyfilm

A közeljövő terveiről Mundruczó Kornél a filmhunak elmondta, hogy jelenleg egy színházi előadáson dolgozik a Krétakör színészeivel, melyet az Őszi Fesztiválon mutatnak be. Tavaly Mundruczó A tisztességtudó utcalány című darabbal mutatkozott be a rendezvényen. Idén Térey János verses drámáját állítják színre, mely az Istenek alkonya című Wagner-opera átirata.

Júniusban egy német szkeccsfilm egyik epizódját forgatják Tóth Orsi és Trill Zsolt főszereplésével. Hét kelet-európai alkotó a "generáció" témára készít egy-egy részt, a magyarokat Mundruczó kisfilmje képviseli majd.

Nyáron pedig gőzerővel folyik a Delta előkészítése, melyet télen forgatnak majd. Mundruczó a Szent Johannát is szeretné befejezni az idén, ez azonban még nem biztos, hogy ténylegesen megvalósul.


nka emblema 2012