sex hikaye

Nagy sikerrel mutatták be Hajdu Szabolcs filmjét a Berlinalén

2010. február 19. - filmhu
Nagy sikerrel mutatták be Hajdu Szabolcs filmjét a Berlinalén

Nagy sikerrel mutatták be Hajdu Szabolcs filmjét, a Bibliotheque Pascalt a berlini nemzetközi filmfesztiválon - tudatta az MTI. Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója az MTI-nek csütörtökön elmondta, hogy a bemutatóra a Berlinale egyik helyszíneként szolgáló központi filmszínházban telt ház, mintegy 700 néző, köztük az európai filmszakma számos meghívottja előtt került sor. (fotó: Szilágyi Lenke)

 

Az idei 41. Magyar Filmszemlén győztes alkotást egyetlen magyar filmként hívták meg az idén 60 éves fesztivál Fórum szekciójába. A film hatalmas tapsot kapott, a vetítés után beszélgetést rendeztek Hajdu Szabolcs rendezővel, továbbá feleségével, a főszerepet alakító Török-Illyés Orsolyával, valamint Nagy András operatőrrel. A rendezvény külön színfoltja volt, hogy a színpadon megjelent kislányuk, Hajdu Lujza, aki szintén játszik a filmben. Mind a szakma részéről, mint a közönség soraiból több kérdés hangzott el a filmmel, illetve a magyar filmgyártással kapcsolatban. Vezér Éva szerint a szakma képviselői és a jelenlévő újságírók közül többen gratuláltak.

 

bibliotheque_berlin2_500
A főszereplő és a rendező interjút ad
(fotó: Katapult Film)


A filmet forgalmazó cég egyébként előrehaladott tárgyalásokat folytat a Bibliotheque Pascal eladásáról. A Magyar Filmunió számára szintén úgy tűnik, hogy a film ígéretes fesztiválkörút elé néz a nemzetközi filmfesztiválokon - jelentette ki Vezér Éva, aki a filmet esélyesnek tartja a Fórum szekció különdíjára.

Hajdu Szabolcs az MTI-nek korábban azt emelte ki: amikor egy filmet meghívnak egy ilyen jellegű fesztiválra, az azt is jelenti, hogy bekerül az európai, illetve a világ filmes, illetve művészi köztudatába. "Mindez helyzetbe hozhatja következő filmemet is" - tette hozzá, emlékeztetve arra, hogy ez történt a Fehér tenyérrel is, amelynek 2006-ban Cannes-ban volt a világpremierje. Szerinte mostani filmjére is mindenekelőtt a Fehér tenyér miatt voltak kíváncsiak.

bibliotheque_berlin3_500
Török-Illyés Orsolya és Hajdu Szabolcs a vetítésen
(fotó: Katapult Film)


A rendező elmondta, hogy legújabb filmje nagyon sok mindenről, sokféleképpen szól, de a fő üzenete mégis a fantázia lehetősége azokban a helyzetekben, amikor az ember másba már nem kapaszkodhat.






nka emblema 2012