sex hikaye

Nem tanmese - A Viszkis

Depp helyett Nagy Zsolt

2005. június 9. - filmhu
Nem tanmese - A Viszkis
Az HBO riportfilmet készített, a Discovery Channel dokumentumfilmet forgatott róla. 
Egy amerikai újságíró, Julian Rubinstein riportregényben írta meg a történetét, amelyből a Warner szeretne hollywoodi mozit gyártani, Johnny Depp főszereplésével. De Ambrus Attila életének megfilmesítési joga Dobray György rendezőnél van, így ő csinál először játékfilmet a Viszkisről.

A Szerelem első vérig rendezője csak követte ösztönét, valamint azt az össznépi megmozdulást és kollektív figyelmet, amelyet egy Ambrus Attila nevű kitűnő pr-érzékkel rendelkező, igen makacs fiatalember keltett maga körül stílusos bankrablásaival, szökéseivel és naplójával. Megkereste a már börtönbüntetését töltő Viszkis ügyvédjét, Magyar Györgyöt, és közreműködésével szerződést kötött Ambrussal.

Nem amerikai típusú akciófilm

Dobray György, 
A Viszkis rendezője
A forgatókönyvet a rendező Salinger Richárddal, az Apám beájulna című regény ifjú szerzőjével együtt írta, akit gyerekkora óta ismer. Dobray azért kérte fel őt, mert szerinte jót tesz a könyvnek, hogy két generáció olvasata ötvöződik a filmben. A formálódó történetről többször beszélt magával a főhőssel is. Ahol és ahogy lehetett: a börtönben személyesen, írásban és telefonon. Az alkotó elmondása szerint megvitatták mindazokat a részleteket, amelyek nincsenek benne a Viszkis naplójában.

Fiktív elemeit képezik a forgatókönyvnek például a magánéleti szálak, a nőügyek. A készülő filmben ezek a valóságtól kissé elrugaszkodva, inkább Ambrus személyiségéhez hűen lesznek megjelenítve. Az akciójelenetek, a rablások, azok helyszínei, a kivitelezés módja viszont történésszerűen lesznek felvéve, ügyelve a pontosságra. És lesz persze whisky is.

A sztori nem lineáris, lesznek benne időugrások. A film szűken véve Ambrus bankrablói karrierjének története, ám a cselekmény a főhős gyerekkorával indul. A legtöbb jelenet persze a Viszkis munkásságának hat évéről szól, az első elfogástól a szökéseken át ível a kaland a második, végső elfogásig.

„Ez a film nem amerikai típusú akciófilm, hanem tipikus kelet-európai történet – mesél filmjének stílusáról a rendező. - A hollywoodi filmeken edződött néző igénye szerinti, sűrűn sorjázó akciójeleneteket ebben a filmben a nőügyek váltják ki és a humor. Csak itt, nálunk történhet meg, hogy egymás után háromszor is ki lehet rabolni ugyanazt a helyet.”

Nagy Zsolt, Boban Markovic, Niagara

Ki játssza a Viszkist? „Egy hozzá kívülről és belülről is igen hasonló karakterű színész. Makacs, keményen megmondja a véleményét, és ha valamit bevállal, csak arra koncentrál.” – mesélte a rendező. A megfelelő ember nem más, mint a Szezonból ismert Nagy Zsolt, a Krétakör társulatának tagja.

Nagy Zsolt játssza Ambrus Attilát

Ami a film zenéjét illeti, Dobray György szakított az eddigi hagyománnyal, miszerint legyen a filmnek legalább egy olyan slágere, ami tovább él. A Boban Markovic Orchestra zenéjét kellően ironikusnak, dallamosnak, hatásosnak találta, úgyhogy megkereste őket. A zenekar menedzsere elolvasta a könyvet, majd lelkesen elvállalták a feladatot. Legutóbbi találkozásukkor Boban mester már motívumokat dúdolt a rendezőnek.

A film jelenleg előkészületi stádiumban van. A film producerei Hollósi G. Zsuzsanna és Varga Gábor, operatőre pedig Szabó Gábor lesz.  A 260 milliós összköltségvetésből az MMK 40 milliót biztosított a Viszkist gyártó Filmplus Kft-nek. A hiányzó összegről koprodukciós tárgyalások folynak kanadai és amerikai partnerekkel. A tárgyalások eredményességétől függ, hogy ősszel, télen vagy tavasszal kezdik el a filmet rögzíteni.

A forgatás lehetséges helyszínei még Kanada vagy az Egyesült Államok, Magyarország és Románia mellett. Ambrus Attila harmichatszor volt nyaralni bankrablói pályafutása során, többek közt Balin és a Seychelle-szigeteken. A filmben ezeket a helyeket fogja kiváltani, a megállapodástól függően, Las Vegas vagy a Niagara – ezek is fiktív elemek lesznek. Az előzetes gyártási terv szerint 36 napos lesz a forgatás, de a rendező elmondása szerint ennél 4-6 nappal több kellene.

„A Viszkisről szóló film nem egy tanmese lesz. Mindannyian tele vagyunk a gyerekkorból eredő vágyakkal, ambíciókkal. Az vesse ránk az első követ, aki még nem követett el valamilyen bűnt vagy stiklit és nem sikerült saját maga számára egy elfogadható mentséget, magyarázatot találnia. Van aki lebukik, van aki nem. A Viszkis lebukott. De ő legalább vállalta, amit csinált!” Ez a történet Dobray szerint egy emberről szól, aki úgy szeretett volna élni, ahogy megálmodta, ahogy elképzelte, de az messze túl nőtt a lehetőségein. „Így döntött. Rosszul... Szállóige lett a nevéből, lénye beépült a köztudatba. És az érdeklődés iránta egyre csak nő.”






nka emblema 2012