sex hikaye

Nem zuhan tovább

Befejeződött a Szabadesés forgatása

2014. január 29. - filmhu

Befejeződött Pálfi György alig öt hónap alatt készülő filmjének, a Szabadesésnek forgatása. A rendező az emberi lélekről, álmokról, vágyakról, szorongásról szóló személyes, univerzális történeteket mesélt el groteszk, vígjátéki elemekkel tarkított drámájában, amelynek főszereplői Molnár Piroska, és egy hétemeletes lakóház.


Ahogy arról forgatási riportjában a Filmhu is beszámolt, az alkotás rekordgyorsasággal született. „November végén érkezett a megkeresés Dél-Koreából Pálfi György számára, hogy készítsen minimum 60 perces, digitálisan rögzített játékfilmet tetszőleges témában a 15. születésnapját ünneplő dél-koreai filmfesztivál számára, amely minden évben három rendezőt kér fel filmkészítésre különböző országokból. Pálfi visszatérő vendég Dél-Koreában, így került a szervezők látóterébe.” Decemberben elkészült a forgatókönyv, majd februárban már a vágási munkálatoknak kezdenek neki.  A teljes film költségvetése 100 ezer dollár, ami nem annyira sok pénz, de Pálfi olyan régen készített utoljára játékfilmet, hogy azonnal rábólintott a felkérésre.

szabadeses-8

Pálfi György és Ruttkay Zsófia fejéből pattant ki a forgatókönyv (fotó: Valuska Gábor)

A kerettörténetet egy zuhanás adja, és amíg a főhős megállíthatatlanul száguld a beton felé, a néző hét, egymás alatti lakásba pillanthat be."Hét különböző világot, hét különböző történetet látunk majd azokban a szobákban, amelyek előtt a főszereplőnk, a néni lezuhan, a hetedik szoba pedig az ő élete lesz" – mondta el Pálfi az MTI-nek.  Ismét Pohárnok Gergely operatőrrel dolgozott, akivel korábban már a Taxidermiát is készítette. "Nagyon jó újra felfedezni a közös munka örömét, azt, hogy mennyire értjük egymást. El akartunk szakadni a Taxidermia képi világától, sőt a gyors forgatás eredménye, hogy minden szobához kitaláltunk egy új technikát, stílust. (…) Nincs idő hosszas tervezgetésre, el kell fogadnom például, hogy Láng Imola díszlettervező hogyan gondolkodik az adott jelenetről, azt készen kapva kell továbbgondolnunk Pohárnok Gergővel.”

A forgatókönyvet - a rendezővel közösen - Ruttkay Zsófia írta, aki korábban a Final Cut - Hölgyeim és Uraim, a Nem leszek a barátod vagy a Taxidermia című filmekben is közreműködött. A jelmezeket Szakos Kriszta tervezi, aki szintén nagy szabadságot kapott a munka során. A forgatással egy időben már a vágó, Lemhényi Réka is megkezdte a munkát, Pálfi pedig már csak abból az anyagból fog dolgozni, amit Lemhényi készített. A zuhanáshoz a kaszkadőri munkát Gulyás Kiss Zoltán és csapata biztosította, az ugrást pedig mintegy tizenkétszer kellett felvenni. A főszerepet alakító Molnár Piroska mellett többek közt Tenki Réka, Trill Zsolt, Nagy Zsolt, Bordán Irén, Balikó Tamás, Jordán Tamás, Hegedűs D. Géza, Parti Nóra és Benedek Miklós játszik.

szabadeses-13

Tenki Réka a filmbéli lakásában

Pálfi György a 2014-re tervezett, nagyköltségvetésű filmtervéről, a Toldiról is beszélt az MTI-nek. A filmet szeretné még idén leforgatni, de "nem az ő térfelükön pattog a labda".

„Kitaláltuk a szereposztást, a vizuális világot, snittről snittre megterveztük a produkciót, kész a storyboard, kiszámoltuk a költségeket, mindezt két vastag könyvben leadtuk a Magyar Nemzeti Filmalaphoz, most arra várunk, hogy döntsenek, tényleg szeretnék-e ezt a filmet, vagy sem. Én már októberben el tudtam volna kezdeni a forgatást” – nyilatkozta a rendező, de a főszereplőről továbbra sem árult el semmit.

A Szabadesés a tervek szerint idén egy jelentős nemzetközi fesztiválon lesz először látható, majd várhatóan szeptember végén kerül a magyar mozikba. A film moziforgalmazója a Vertigo Média kft.






nka emblema 2012