sex hikaye

Nemes Gyula filmjével nyílik a Filmszemle

Cserhalmi György a zsűri elnöke

2011. április 20. - filmhu
Nemes Gyula filmjével nyílik a Filmszemle

Életműdíjat kap Bara Margit színésznő, ám a Mozgókép Mestere elismerést idén nem tudják kiosztani. Nemes Gyula el nem készült magyar filmeket összegyűjtő Negatív magyar filmtörténete a szemle nyitófilmje - mondták a szervezők az Uránia moziban rendezett sajtótájékoztatón.

A 42. Magyar Filmszemle 2011. május 5. és 8. között kerül megrendezésre az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Corvin és Puskin moziban, valamint a szabadtéri rendezvényeknek helyet adó Gödör Klubban (Erzsébet téri Kulturális Központ és Park.) A szemle főrendezője a Magyar Mozgókép Közalapítvány és a Magyar Filmművészek Szövetsége, az esemény megrendezéséhez szükséges anyagi háttéret Réthelyi Miklós miniszter az NKA 2010-es miniszteri keretéből biztosítja.

A Szervező  Bizottság tagjai: Hermann Krisztina titkár (Magyar Filmművészek Szövetsége) Garami Gábor főszervező (Cinema-Film), Vezér Éva (Filmunió), Rózsavölgyi Adél, Bereczki Csaba (MMKA Nemzetközi Igazgatóság) Sós Mária, Kocsis Tibor, Ulrich Gábor (szakmai képviselők) Kresz László (MMKA titkárságvezető), Durst György (MMKA kuratóriumi megbízott).

42_filmszemle_sajto01


A szemle megnyitója május 5-én, csütörtökön 18 órakor kezdődik az Uránia Nemzeti Filmszínházban, melynek keretében átadják az Életmű-díjat Bara Margit színművésznek, valamint levetítik Nemes Gyula Negatív magyar filmtörténet című alkotását. A díjak átadására május 8-án, vasárnap 18 órától szintén az Urániában kerül sor, ahol a hat kategória fődíja mellett a kiemelkedő teljesítmények elismeréséül szakmai díjakat is kiosztanak. A díjátadó után a szemle helyszínein levetítik a nyertes alkotásokat.

42_filmszemle_sajto03


A szemlére összesen 409 filmalkotást neveztek be, ebből 28 játékfilm, 22 tv-film, 146 dokumentumfilm, 95 kisjátékfilm, 60 animációs film, 58 tudományos-ismeretterjesztő film. A szakmai szervezetek által javasolt előzsűrik döntése alapján a versenyprogramban 11 játékfilm, 13 tv-film, 24 dokumentumfilm, 26 kisjátékfilm, 11 animációs film és 10 tudományos-ismeretterjesztő film szerepel. Minden alkotás egy esti és két nappali időpontban tekinthető meg, a szakma és nagyközönség számára egyaránt 500 Ft-os belépővel.

42_filmszemle_sajto07

A Filmszemlén szereplő filmek listáját itt tudod elolvasni.

A zsűrik listája:

Játékfilmes zsűri

Cserhalmi György (elnök) - színész
Gasparik Attila - színész, Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rektora
Tatiana Dimitrova - film- és színházreferens /Prágai Magyar Kulturális Központ/
Urbán András - színházi rendező
Vivi Dragan Vasile - operatőr

TV-filmes zsűri

Molnár György (elnök) - rendező
Bollók Csaba - rendező
Gelencsér Gábor - filmesztéta

Kisjátékfilmes zsűri

Palotai Éva (elnök) - vágó
Fésős András - rendező
Fillenz Ádám - operatőr

Dokumentumfilmes zsűri

Lányi András (elnök) - író
Kerekes Péter - dokumentumfilm-rendező
Medgyesi Gabriella - szerkesztő

Tudományos-ismeretterjesztő zsűri

Bakos Edit (elnök) - Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója
Boronyák Rita - Magyar Nemzeti Filmarchívum, tudományos munkatárs
Kormos Ildikó - szerkesztő-rendező, a Magyar Tudományos Filmegyesület elnöke

Animációs zsűri

Báron György (elnök) - filmkritikus, egyetemi tanár
Radu Igazság - animációs rendező, festőművész
Varga Balázs - filmtörténész

Idén is a Telekom a Filmszemle fő támogatója: filmes pályázati lehetőséggel, valamint a T-Home IPTV videótékábal látható szemlefilmekkel vállal részt a cég. A Filmtörvény biztosította adókedvezmény értelmében a Telekom pályázatot ír ki magyar filmalkotások elkészítésének támogatására - 2011. május 2-tól a www.telekom. hu oldalon lehet majd jelentkezni a filmkészítőknek. A pályázatokat szakmai grémium bírálja el, az első határidő 2011. június 30.






nka emblema 2012