sex hikaye

Nemes Jeles László az Európai Filmakadémia rövidfilm díjáért

UIP rövidfilm díj

2008. szeptember 22. - filmhu
Nemes Jeles László az Európai Filmakadémia rövidfilm díjáért
Nemes Jeles László Türelem című munkája elnyerte a UIP rövidfilm díját a görögországi Drama-ban, a díj automatikus jelölés az Európai Filmakadémia 2008-as rövidfilm díjára - adta hírül a Magyar Filmunió.

Nemes Jeles László Türelem című rendezése nyerte a UIP (United International Pictures) rövidfilm díját a szombaton véget ért Drama-i nemzetközi rövidfilm fesztiválon Görögországban.

Nemes Jeles László rövidfilmje a tavalyi velencei filmfesztiválon tartott nemzetközi premier óta - melyet több mint negyven fesztiválmeghívás követett - a bilbaói Ezüst Mikeldi díjat, az Angers-i nagydíjat, az ARTE-díját, a Belo Horizonte-i fődíjat, az Odense-i nagydíjat nyerte el többek között. A Drama-i UIP-díj a Türelem 12. nemzetközi szakmai elismerése.

Az egysnittes rövidfilm Nemes Jeles László első 35 mm-re forgatott munkája. A filmen „egy irodista nő precíz munkafolyamata – egy arc rezzenései” láthatóak. „És egy férfi, aki várja az ablakon túl.” Az irodista nőt alakító Marjai Virágot a legjobb színésznő díjával méltatták Angers-ban, Zányi Tamás hangmérnököt Athens-ban, az Egyesült Államokban díjazták. Az Inforg Stúdió, a Duna Műhely és a Filmteam koprodukciójában készült Türelem operatőre Erdély Mátyás; producere Muhi András, koproducerei Durst György és Major István voltak.

A Drama-ban nyert trófea jelentőségét emeli, hogy az automatikus jelölést eredményez az Európai Filmakadémia 2008-os rövidfilm díjára. Rotterdamtól Szarajevóig 14 európai filmfesztivál UIP díjnyerteséből választja ki az Európai Filmakadémia 1800 tagja az év legjobb rövidfilmjét. Az Európa Filmdíjak átadásra december 6-án Koppenhágában, a dán királyi család jelenlétében kerül majd sor.

2000-ben Gyarmathy Lívia A mi gólyánk című alkotása lett az év legjobb európai rövidfilmje, majd 2006-ban újra magyar rendező vehette át az Európai Filmakadémia rövidfilm díját: Kenyeres Bálint Before Dawn című rendezéséért.

Nemes Jeles László elkészítette következő rövidfilmjét The Counterpart címmel magyar-holland koprodukcióban, az Erdélyben forgatott alkotás a Filmszemlén lesz először látható. Az 1977-ben született rendező jelenleg Else című első nagyjátékfilm terve fejlesztésén dolgozik, melynek forgatását a film producerével, Havas Ágnessel 2010-re tervezik.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.






nka emblema 2012