sex hikaye

Nemzetközi filmvásár és szakmai programok a Cinefesten

2012. szeptember 6. - filmhu
Nemzetközi filmvásár és szakmai programok a Cinefesten

Magyarország legnagyobb filmfesztiválján szeptember 14. és 23. között nemcsak hazai premierek tucatjai, hanem számos szakmai program is várja az érdeklődőket.

 

Mint Bíró Tibor fesztiváligazgató elmondta, a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál legújabb kezdeményezése a nemzetközi filmvásár, amely szeptember 20-21-én elsősorban Közép-Európa vásárlóit és eladóit várja, de a tervek szerint más régiókból érkező forgalmazók is jelen lesznek az eseményen. Szakemberek jönnek Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból, Horvátországból, Romániából és Magyarországról. A kezdeményezés hiánypótló: hasonló vásár ez ideig Magyarországon nem működött. Mint a fesztiváligazgató elmondta, megrendezésével hagyományt kívánnak teremteni: a cél az, hogy a program az ország és a régió meghatározó filmes találkozási pontja és vására lenne a következő években.
 
A hazai artmozikat üzemeltetők egyesülete szeptember 20-21-én ugyancsak Miskolcon tartja kétnapos programját. Előadások hangzanak el a kisméretű vetítőtermek digitalizálási lehetőségeiről és az eddigi tapasztalatokról, valamint a mozisok számára hozzáférhető hazai és külföldi aktuális pályázati lehetőségekről. Az egyesület, melynek tagjai az elmúlt időszakban örvendetesen bővültek a budapesti mozikkal, közgyűlését is Miskolcon tartja szeptember 21-én.
 
Ezen a napon a MEDIA Program, az Európai Unió audiovizuális támogató alapja is tájékoztatót tart a jelenlegi pályázati rendszeréről, a pályázás mikéntjéről, tapasztalatokról, eredményekről. A program tavaly ünnepelte 20. születésnapját - európai sikerét az általa támogatott filmek, projektek, vásárok, képzések, fesztiválok sora, így a konferenciának helyet adó Jameson CineFest is bizonyítja. A nap szervezője a MEDIA Desk Magyarország.
 
Mint Bíró Tibor elmondta, szeptember 15-én idén immár harmadik alkalommal adnak helyet az Iránytű dokumentumfilmes programnak is. Fontos, hogy a szakmai fórumon mind a filmkészítői, mind a támogatói oldal képviselteti magát, melynek köszönhetően lehetőség nyílik a párbeszédre, ahol tájékoztatást adnak a dokumentumfilmek gyártásához elengedhetetlen hazai és külföldi forrásokról. A fesztivál nemzetközi ökumenikus zsűrije pedig, amely már második alkalommal áll fel Miskolcon, szeptember 20-án pódiumbeszélgetésen osztja meg egymással és a közönséggel filmes háttértapasztalatait.

A programok, éppúgy, mint a fesztivál vetítései és koncertjei, nyilvánosak és ingyenesek.






nka emblema 2012