sex hikaye

Nemzetközi ökumenikus zsűri a Cinefesten

Cannes és Berlin után

2011. március 22. - filmhu
Nemzetközi ökumenikus zsűri a Cinefesten

2011 szeptemberétől, először a hazai filmfesztiválok történetében, négytagú nemzetközi ökumenikus zsűri értékeli a filmeket a miskolci Jameson CineFesten.

 

A világ legjobb fesztiváljain már több évtizede működnek a katolikus, protestáns, evangélikus küldöttekből álló zsűrik. 1952 óta katolikus, 1969 óta evangélikus és református zsűrik díjazzák a filmeket Cannes-ban, illetve 1954 és 1963 óta Berlinben. Az ökumenikus zsűri, amelybe a SIGNIS és az INTERFILM (a keresztény egyházak nemzetközi filmes tesületei) katolikus, református és evangélikus tagokat delegálnak, 1974 óta ad ki díjakat Cannes-ban, 1992 óta Berlinben.

"Az ökumenikus zsűrik - mondta Brüsszelben Jos Horemans, a SIGNIS Europe elnöke - Cannes és Berlin mellett 1973 óta Locarnóban, 1994 óta Karlovy Varyban és más jelentős fesztiválokon adnak ki díjakat. Sok száz filmfesztivál van a világban, de a legfontosabbakon jelen vagyunk. Örömmel választottuk magyar partnernek a  Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált."

"A Jameson CineFest nemzetközi elismertségének növekedését jelzi - mondja Bíró Tibor fesztiváligazgató -, hogy hazánkban először Miskolcon lesz jelen a nagy nemzetközi presztizsű ökumenikus zsűri. Fontosnak tartjuk, hogy a filmek értékelésénél a humanitárius szempont is érvényesüljön. Ily módon is illeszkedve a fontos nemzetközi fesztiválok sorába, egyre rangosabb megmérettetésnek számít az alkotók számára a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon versenyezni. Egyéves tárgyalássorozat után döntött úgy a testület, hogy minket választ. Képvislőjük, Hans Hodel úr, az INTERFILM elnöke tavaly megfigyelőként vett részt a fesziválon, és rendkívül pozitív benyomásokkal távozott - ez is hozzájárult a döntéshez. Az elmúlt évtizedekben számos magyar filmet tünettek ki Berlinben, Cannes-ban és máshol e zsűri díjaival. Szeptemberben retrospektív sorozatot állítunk össze ezekből."

Az elmúlt évtizedekben olyan magyar filmeket díjaztak a zsűrik, mint a Bizalom (Szabó István), az Angi Vera (Gábor Pál), a Szerelem (Makk Károly), vagy legutóbb Cottbusban a Pál Adrienn (Kocsis Ágnes). A retrospektív mellett a tervek szerint a fesztiválon kerekasztal-beszélgetés mutatja majd be a zsűrik munkáját, megismertetve az érdeklődőket az elmúlt évtizedek legemlékezetesebb, immár filmtörténeti pillanataival.






nka emblema 2012