sex hikaye

Nézd meg Nemes Jeles László díjnyertes kisfilmjét!

A NAVA oldalán tekinthető meg a Türelem

2015. május 25. - filmhu
Nézd meg Nemes Jeles László díjnyertes kisfilmjét!

Nemes Jeles László és Saul fia című filmje vasárnap este elnyerte a Zsűri Nagydíját a Cannes-i filmfesztiválon, ennek apropóján a Nemzeti Audiovizuális Archívum ingyen elérhetővé tette a rendező Türelem című 2007-es, díjnyertes kisfilmjét a honlapján.

 Nemes Jeles László első nagyjátékfilmjét négy díjjal jutalmazták a Cannes-i filmfesztiválon, a Grand Prix díj mellett elnyerte a nemzetközi kritikusok szövetségének díját (FIPRESCI), a Francois Chalais-díjat és a Vulcan díjat Zányi Tamás hangmérnöki munkájáért. Azonban nem ez volt a rendező első filmje, amely nemzetközi sikereket ért el, Türelem című kisfilmje több mint 40 nemzetközi fesztiválon vett részt, 2007-ben a Velencei Filmfesztivál versenyprogramjába válogatták, a görögországi Dramában UIP díjat nyert, a dán nemzetközi filmfesztiválon, Odenseben a zsűri nagydíját zsebelte be, itthon pedig elvitte a 38. Magyar Filmszemle Legjobb kisjátékfilmért járó díját. A 14 perces kisfilmet most bárki megnézheti a NAVA honlapján.

A Saul fiához hasonlóan a Türelem című kisfilm is a holokauszt ideje alatt, egy koncentrációs táborban játszódik, ahol egy irodista lány munkáját követhetjük fgyelemmel, a főszerepet Marjai Virág játssza. Az egyetlen hosszú snittből álló film nem csupán tematikája miatt, kompozíciójában is köthető a Saul fiához: a kamera itt is egy ember arcára szegeződik, az atmoszféra és a zajok pedig szintén kiemelt szerepet kapnak. (Nemes Jeles László a Türelem kapcsán is mesélt nekünk) A Türelem hangmérnöke szintén a díjnyertes Zányi Tamás volt, operatőre pedig Erdély Mátyás. Ez volt az első film, amelyben a két alkotó együttműködött, a Saul fiához – és Nemes Jeles László eddigi összes munkájához hasonlóan – ez a film is 35 mm-es nyersanyagra forgott.

 






nka emblema 2012