sex hikaye

Nizzában is szeretik a Lágy esőt

Fesztiválfődíj a Nagy Dénes kisfilmjének

2013. október 22. - filmhu

Úgy tűnik, a magyar könyvadaptációkat külföldön is nagyon szeretik. Molnár Piroska chicagói kitüntetése után (erről bővebben itt) Nagy Dénes vászonra vitt Tar Sándor-novellája nyert a nizzai rövidfilmfesztiválon. A Lágy eső 30 európai ország 82 rövidfilmje elől hozta el a fesztivál fődíját.


A Lágy eső nemzetközi közönség előtt a cannes-i filmfesztivál Rendezők Kéthete programjában debütált. Nem ez az első fesztiválsikere, korábban elnyerte a budapesti a Friss hús rövidfilmfesztivál közönségdíját, a portugál Vila do Conde rövidfilmfesztiváljáról pedig a legjobb fikciós film díjával távozott.

A 28 perces alkotásban egy nevelőotthonban nevelkedett kamaszfiú lobban szerelemre osztálytársnője iránt, de rózsa és szép szavak helyett sokkal drasztikusabb módszerekkel próbálja felhívni magára a figyelmet.

A film amatőr szereplőkkel forgott, és a mai Magyarország egyik elmaradott kistelepülésén játszódik. Belga-magyar koprodukcióban készült, elkészültét az NKA, a FilmJus Alapítvány, a belga filmalap és a svájci Vevey Ville d’Images Alapítvány is támogatta.

A rendező, Nagy Dénes már egyetem évei alatt külföldi fesztiválokat megjárt rövidfilmeket készített. Kovács Éva című filmje Tamperében mutatkozott be 2006-ban, a Russian Playgroundot 2009-ben már a cannes-i Kritikusok Hetén vetítették. Vmeste (Együtt) című rövidfilmje számos magyar és nemzetközi fesztiválon sikerrel szerepelt. 2008-ban elnyerte a Magyar Filmkritikusok rövidfilm díját, 2007-ben versenyfilm volt az európai rövidfilmek fesztiválján a franciaországi Brestben, szerepelt a Cottbus-i Filmfesztiválon Németországban, a 38. Magyar Filmszemléről a Legjobb rövidfilm rendező díját hozta el, és meghívták az Angers-ben megrendezett Premiers Plans filmfesztiválra is.






nka emblema 2012