sex hikaye

Nőközpontú, érzelmes, zenés komédiára készül Fazekas Csaba

Készül a Swing

2010. május 31. - Vodál Vera
Nőközpontú, érzelmes, zenés komédiára készül Fazekas Csaba

Fazekas Csaba 2003-ban nagy sikert aratott első játékfilmjével, a Boldog Születésnapot!-tal. Most – hét év reklámfilmezés után – készíti elő második filmjét, amelyben zsákutcába került nők alakítanak zenekart.


„2003-ban mutatták be a Boldog Születésnapot!-ot, és annyi mindent kaptam attól a filmtől, hogy eddig féltem belevágni valami újba” - mondta a rendező, aki nem is nagyon ért rá a miérteken gondolkozni, hiszen szinte azonnal behúzta a reklám világa. „Jól érzem magam ebben a közegben, úgy röppent el ez a hét év, hogy nem is igazán kerestem a lehetőséget a filmezésre, de valószínűleg lusta is voltam megosztani a figyelmemet a két dolog között” - magyarázta Fazekas Csaba, akinek az elmúlt másfél évben kezdett el hiányozni a játékfilm készítés.


swing_hir_sz1
Ónodi Eszter a Legjobb női alakítás díját kapta a 34. Magyar Filmszemlén
(Jelenetfotó a Boldog Születésnapot!-ból)

A most készülő Swing munkacímű produkció napjainkban játszódik Budapesten, középpontjában három nő áll, akik ugyanazon időszakban kerülnek zsákutcába mind szakmailag, mind egzisztenciálisan. A különböző korú nők közös nevezője a zenei kötődés, valamint egy kiöregedett dizőz, aki összehozza őket. Főhőseink zenekart alakítanak annak reményében, hogy legalább pénzügyi gondjaik megoldódnak majd.

„Régóta érlelődik bennem a gondolat, hogy zenés filmet szeretnék készíteni” - mondta a rendező, aki 2005-ben már beadott egy musical tervet, de nem kapott rá pénzt. „Alsó hangon egy milliárd forint lenne egy musical film költségvetése” - mondta Fazekas, aki rádöbbent, hogy Magyarországon lehetetlen ilyen pénzigényes műfajban gondolkodni, de a zenés film tervét azért nem adta fel: „Meghatározza az életemet a zene, és szeretném kipipálni ezt a régi vágyamat.”

A történet alapköveit a rendező rakta le, azonban 2009 ősze óta Divinyi Rékával csiszolgatják a forgatókönyvet, amely a fejlesztési szakasz vége felé jár, még néhány draft van belőle hátra. A két író személye garantálja, hogy a film nem csak a műfaji besorolás szerint lesz vígjáték, a zenei részek szerkesztéséről pedig elsősorban szintén Fazekas Csaba gondoskodik majd, aki különböző műfajok meglévő slágereit akarja átdolgoztatni, tehát nem tervezi, hogy új zenéket írat a filmhez.


swing_hir_sz3
A rendező instruál a Boldog Születésnapot! forgatásán


Extra Info

Fazekas Csaba reklámográfiája

2003-2006 Filmpositive Productions /in-house rendező/ 2006-2008 Gekko Film /saját produkciós cég/ 2008-tól szabadúszó - kb. 70 reklámfilm Ügynökségek: Saatchi & Saatchi /Budapest, Moszkva/, Young & Rubicam, McCann Ericsson, White Rabbit, Café, BBDO, Leo Burnett, Publicis További Ügyfelek: Pannon, T- Home, Agip, Danone, Soproni, Procter & Gamble, Media Markt, OTP, Renault, MOL, Zwack

Fazekas Csaba első filmje egy szerzői alkotás volt, amely elmondása szerint osztályfőnöke, Simó Sándor hatásának köszönhető, aki köztudottan az ilyen típusú filmeket kultiválta. „Nézni és csinálni is szeretem a műfaji filmeket” - mondta a rendező, aki hangulatában és műfajában az Azok a csodálatos Baker fiúk című '89-es mozihoz hasonlította készülő második játékfilmjét.

A szereplők kapcsán Fazekas még nem akart konkrétumokba bocsátkozni, hiszen a casting júliusban kezdődik majd. Annyi kiderült, hogy dramaturgiailag a legfiatalabb, huszonéves szereplőnek kell, hogy a legjobb hangja legyen, de egyelőre háttérbe szorították ezt a készséget, mert túlságosan leszűkítené a szereplőválogatás körét. „Jelenleg az a legfontosabb, hogy megtaláljuk azokat a személyiségeket, akiket megálmodtunk” - mondta a rendező, akiben az idősebb ex-énekesnő szerepével kapcsolatban felmerült, hogy külföldi színésznőt keres.

„Nincs olyan, hogy közönségfilm, egy jó filmet akarunk csinálni” - mondta Fazekas, aki sem a nagy nézőszámok, sem a nemzetközi koprodukció iránt nem táplál illúziókat, bár mindenképp populáris alkotásként gondol a Swing-re: „nem hiszem, hogy egy németnek mondanának valamit a régi magyar slágerek” - indokolta az utóbbit, amelyet az Unio Film producere, Bodzsár István is megerősített, aki nem gondolkozik koprodukcióban – sem hazai, sem nemzetközi szinten.


swing_hir_sz2
„Nézni és csinálni is szeretem a műfaji filmeket”
(Michelle Pfeiffer az Azok a csodálatos Baker fiúk-ban)

A 190 millió forintos összköltségvetésű film 50 millió forintos támogatást kapott az MMK-tól, s a producer elmondása szerint alakul a költségvetés hiányzó hányada is, hiszen a TV2-vel már kötöttek szerződést, a Budapest Film is adott minimálgaranciát a produkciónak, és Bodzsár jelenleg két multicéggel is tárgyal, akik a tervek szerint több 10 millió forinttal támogatnák a Swing-et. „Az én kifejezett kérésem volt, hogy decemberben is forgassunk”, mondta a producer, aki unja már, hogy minden magyar filmben hét-ágra süt a nap, és úgy gondolja, „a filmnek is és a nézőknek is jót tesz a karácsonyi kivilágításban pompázó Budapest látványa.”


Nézd meg a Boldog Születésnapot előzetesét!
Fazekas Csaba reklámos munkáiból itt találsz némi ízelítőt!





nka emblema 2012