sex hikaye

Novák Emil a Stáb Iskoláról

Művészet helyett szakismeret

2008. július 2. - filmhu
Novák Emil a Stáb Iskoláról
2006 óta működik a Magyar Operatőrök Társaságának (HSC) Stáb Iskolája, ahol már  érettségi után megszerezhetők az OKJ-s filmszakmai alapok. Novák Emilt, az Iskola vezetőjét kérdeztük az eddigi képzések tapasztalatairól és a 2008-as év újdonságairól.

A Stáb iskola kitűzött célja, hogy olyan új generációs szakipari gárdát neveljen, amelynek tagjai nemzetközi produkciókban is képesek jól teljesíteni, illetve külföldön is el tudnak helyezkedni szakmájukban. Novák Emil, a Stáb Iskola vezetője kiemelte a képzéssel kapcsolatban, hogy a HSC által szervezett valamivel több, mint féléves oktatási folyamat során a hallgatók elsajátítják az alapvető filmszakmai ismereteket. Szemben a Színház és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) folyó képzéssel a Stáb Iskola diákjainak nem kell 18 évesen, az érettségi után kialakult művészi látásmóddal rendelkezniük, legfontosabb  feladatuk a szakmai tudás kitartó és szorgalmas gyűjtése, bővítése.

Ebben a legnagyobb hazai és külföldi szakemberek - elsősorban angol területről érkezők - is átadják ismereteiket a diákoknak. A Stáb Iskola elvégzése után pedig a művészi ambíciókkal bíró fiatalok (illetve idősebbek is, mert a felvétel nincs korhatárhoz kötve) bátran jelentkezhetnek az SZFE-re is.

2006-ban segédoperatőr, kameraman, digitális utómunka, videotechnikus, világosító szakterületen indítottak képzést, ami a következő évben rendezőasszisztens, gyártásszervező és HD technikus szakiránnyal bővült. Az idei őszi szemeszter során pedig leendő díszletfestők, díszletasszisztensek, valamint fénymegadók számára is tartanak kurzust – ők megtanulják mind a digitális, mind az analóg fényelést. Az indulástól a legnépszerűbb oktatási terület a segédoperatőri, de sokak számára vonzó a HD technikusi, vagy a televíziós kameraman képzés is.

A szakirányú képzések mellett már 2007-ben indítottak angol nyelven tanfolyamot, ami tovább bővül az adott terület speciális kifejezéseinek tanulásával. Mint Novák Emil elmondta, a szakzsargon ismerete azért is fontos, hogy hallgatóik bárhol a világon megállhassák a helyüket.

Stáb-csapat

A képzés hat hónapos elméleti oktatásra épül, majd kétlépcsős mesterkurzus követi, végül pedig vizsgafilmet kell készíteni. A vizsgafilm elbírálása során a hangsúly elsősorban nem a művészi megvalósításon van, hanem sokkal inkább azon, hogy a filmszakmai, filmipari ismeretek és a kitartó munka mennyiben tükröződik az adott filmen.

A képzés gyakorlati jellegét mutatja, hogy például a kameramanok 30-40%-a rögtön az iskola elvégzése után talál munkát. Annak érdekében, hogy a diákok minél több szakmai tapasztalattal rendelkezzenek, a magyarországi filmstúdiók (Korda, Mafilm, Stern) mellett televízióknál (RTL Klub, TV 2, Duna TV) is gyakorolhatnak, nem ritkán már az elméleti képzés alatt mély vízbe ugorva dolgozhatnak. Az első évben 45-en, 2007-ben pedig 79-en szereztek diplomát a Stáb Iskolában.

A képzések ára 250 ezer és 380 ezer között változik, további információk a honlapon olvashatók. A 2008-as tanévre október 16-ig lehet jelentkezni.



Címkék

hír



nka emblema 2012