sex hikaye

Nyóckerrel nyit az AniFest2

10 ország 33 filmje

2004. december 1. - filmhu
Nyóckerrel nyit az AniFest2
A második AniFest december 2. és 4. között három napon át három teremben három blokknyi versenyfilmet, s legalább háromszor ennyi egyéb celluloidot  vetít majd. A vetítések harmada ingyenes lesz. – derült ki az új európai animáció fesztiváljának sajtótájékoztatóján. A csütörtöki nyitóestre a laborból fut be a Nyócker első kópiája, így a mustra egyenesen világpremierrel indítja programját.

Gazdag mezőny a második AniFesten

Mint azt Liszka Tamás, a Szimpla Film művészeti vezetője elmondta, a szervezők nagy meglepetésére, bár ez még csak a második alkalom, összesen 10 európai ország 145 alkotója nevezte versenybe filmjét Dublintól Szófiáig. Az elsősorban vizsgafilmekből és diplomamunkákból álló programban olyan animátorok filmjei is megtalálhatóak, mint a tavalyi fesztivál-győztes Mathias Schreck Herr Blumfisch explodiert című munkája. Az előzsűrizés után versenyben maradt 33 alkotást, amelyet három blokkban, összesen két-két alkalommal láthat majd a közönség, Varga Balázs filmkritikus, a Nyóckert jegyző Gauder Áron és Priit Pärn, az AniFest díszvendége zsűrizi majd. A szombat este kilenckor átadásra kerülő Best of AniFest 2000 eurós fődíját az eseménynek helyszínt biztosító Uránia mozi ajánlotta fel. A szervezők a mezőny gazdagsága miatt külön ingyenes információs vetítéseken mutatják be azokat a műveket, amik nem kerültek a versenymezőnybe.

A kiegészítő-programban olyan a témába vágó alkotások hazai premierjére kerül sor, mint Enki Bilal a cyberpunk-ot egyiptomi mítoszokkal mixelő Halhatatlanok-ja, a 2004-es Berlini Filmfesztiválon Üvegbékát nyert Jacques-Rémy Girerd gyerekfilmje, az Özönvíz, illetve Pascal Morelli Corto Maltese című egészestése, amely Hugo Pratt kultikus képregényét veszi alapul. Szintén kultikus a Wallace és Gromit sorozatot jegyző Oscar-díjas britt Aardman stúdió, amely egyórás blokkal érkezik az AniFestre. Maga a díszvendég sem jön üres kézzel. Priit Pärn, az észt animációs guru, aki a legendák szerint annak idején többedmagával elindította a Vasfüggönyt elsöprő éneklő forradalmat, a nemrégiben elkészült Frank és Wendy epizóddal együtt hét és fél filmjét tárja a magyar nézők elé. Liszka Tamás hangsúlyozta, az alkotó nem a puszta vizualitással operál, hanem inkább az általa kialakított formanyelvvel hat. Kevés szöveggel is képes bonyolult lélektani drámákat ábrázolni.

A Nyócker jó esélyekkel indul

A fesztivál legnagyobb várakozást kiváltó filmje úgy tűnik, a hivatalos premierjét az AniFesten ünneplő Nyócker lesz. Már csak azért is, mert ahogy azt Liszka Tamás elárulta,  a külföldi forgalmazást magára vállaló Szimpla Film a Berlini Fesztiválra szánja a Nyóckert. A film producere, Novák Erik elmondta, egy két és fél éves munkafolyamat ér ezzel véget. Az alkotók, most, hogy mindebből végre kilátnak, egyelőre nem a nézőszámokkal foglalkoznak. Természetesen szeretnék, ha minél többen megnéznék a filmet, ami a humoron keresztül kívánja felhívni a figyelmet a tanulságokra, igaz, a film önmagában is szórakoztató. Gauder Áron, a rendező kiemelte, a Nyóckerrel azt szerették volna bizonyítani, hogy a rajzfilm egyben nem mesefilm is, ahogy azt a Disney kommunikálja. Pruckner Pál, a magyarországi forgalmazásért felelős Hungaricom vezetője ehhez még hozzátette: a december 9-én debütáló alkotásnak, amely komoly kópiaszámmal indul a mozikban, külön díszbemutatót szerveznek Győrben, Szegeden és Pécsen. Említésre méltó, hogy a film 78 milliós összköltségből készült, szemben mondjuk a 300-500 milliós költségvetésből forgatott pannóniás rajzfilmekkel. A forgalmazó egyébként úgy tartja, hogy a Nyócker vagy csinál 20 ezer nézőt és megbukik, vagy magasan túlszárnyalja a Látogatottsági Alap támogatása által meghatározott 80 ezret, s annak két-háromszorosával zár. A Nyócker valószínűleg úgy tör majd be a köztudatba, mint annak idején a Kontroll: nem tömegigényt elégít ki, annál többet akar.

A vetítéseken túl, jó szokásukhoz híven, más ínyencfalatokat is tartogatnak a szimplások a vizuál-élményekre vágyóknak. Az építészet és az animáció viszonyát vizsgálja majd az az XPC workshop, amelyen a fesztivál belga, norvég és francia partnerfesztiváljai által delegált két-két fiatal rajzfilmes az Építész Mesteriskola tagjaival közösen dolgozik majd együtt egy virtuális épület látványtervén. A nyílt szakmai fórumokon az animáció helyzetét, a támogatás és forgalmazás lehetőségeit, illetve a hagyományos és digitális animáció közötti különbségeket járják majd körül a hozzáértők. Mivel pedig, a fesztiváligazgatót idézve, az animációs filmek kétszer annyira megdolgoztatják a filmnéző receptorokat, mint a hagyományos filmek, a Szimpla kertben tartott félhivatalos afterparty-kon a zenészeké és VJ-ké lesz a főszerep.



Címkék

hír


(1) 
Hozzászólások
1-1  /  1
2004. december 2. csütörtök, 00:12#1| tüsmester
Érdekes ez a Halhatatlanok (http://www.immortel-lefilm.com) , nem bántam meg, hogy megnéztem.
Persze minden újabb 3D-csoda a "legfantasztikusabb trükköket" alkalmazza, "forradalmasítva a számítógépes animáció műfaját", de ez most komoly, emelem kalapom.
Igazi embereket animálni nem egyszerű, a Pixar se nagyon mer ilyesmivel próbálkozni. Itt arra vállalkoztak, hogy együtt szerepeltetnek elő szereplőket számítógépes figurákkal, ami azt hiszem elég nagy kockázat. Ha nem sikerül összeolvasztani a két világot, ha túlságosan elütnek egymástól a figurák, akkor szétesik, nevetségessé válik a film. Szerencsére a franciáknak akkora fantáziája volt (egy barátom azt mondta, ezek biztos hogy be voltak lőve, amikor csinálták...), hogy egyáltalán nem zavaró a különbség. Sőt, ez a megoldás újabb síkkal gazdagítja a filmet, amelyet benépesítenek az univerzum különc teremtményei: istenek, cyborgok, és emberek.
A látvány annyira egységes, a képek olyan szépen kidolgozottak, hogy megbocsáthatjuk a film színvonalát mélyen alulmúló néhány robbanás-effektust is.
A történet nem áll össze túl hamar, sőt, sokunkban gondolom maradnak kérdések a film utánra is :-). Ezért jó lenne ismerni az eredeti képregényeket, amikből összegyúrta a rendező. Akinek meg netán hiányérzete támad emiatt, azt bőségesen kárpótolhatja a hihetetlen fantáziával fölépített világ, a változatos zene, és a karakteres szereplők.

nka emblema 2012