sex hikaye

Októberben újra Mozinet Filmnapok

Kilenc külföldi alkotás magyar premierje

2015. augusztus 12. - filmhu
Októberben újra Mozinet Filmnapok

A legnagyobb európai filmfesztiválok kínálatából válogató vetítéssorozatban kilenc külföldi fesztiválsiker magyarországi premierje várja az érdeklődőket az ötödik Mozinet Filmnapokon, amelyet idén Budapest mellett kilenc vidéki helyszínen is megrendeznek október 8. és 11. között.

A szervezők közlése szerint a legnagyobb európai filmfesztiválok kínálatából válogató vetítéssorozat műsorára olyan, Magyarországon még be nem mutatott alkotásokat tűztek, mint a Michael Fassbender és az Oscar-díjas Marion Cotillard főszereplésével készült Macbeth, vagy Paolo Sorrentino legújabb filmje, az Ifjúság, amelyben Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz és Paul Dano látható.

A filmnapok kínálatát gazdagítja a Cannes-i Un Certain Regard szekció fődíját elnyerő Kosok című alkotás, amely az északi filmekre jellemző stílusban meséli el egy izlandi birkatenyésztő testvérpár történetét. Látható lesz a szintén izlandi Dagur Kári finom humorral átszőtt, először a Berlinale programjában bemutatott, Fúsi című alkotása is, amelynek főhőse, egy 43 éves túlsúlyos férfi végre rászánja magát az anyjától való elköltözésre.

A sorozat programjában szerepel a román Radu Jude egy elszökött cigány rabszolga kereséséről szóló és Berlinben Ezüst Medve-díjjal kitüntetett, Aferim! című fekete-fehér filmje, valamint a Bulgáriában forgatott és Lux-díjra jelölt A lecke című alkotás is.

Két francia nyelvű filmet is először a Mozinet Filmnapok alkalmával láthat a magyar közönség: Jaco von Dormael belga rendező filmjében, a Legújabb testamentumban Isten feleségével és lányával egy kispolgári ízléssel berendezett brüsszeli lakásban tengeti mindennapjait, dolgozószobájából keserítve meg családja életét. A neves francia forgatókönyvíró, Thomas Bidegain Cowboyok című rendezői bemutatkozásában a film főhőse tinédzser lányát keresi, aki elhagyta családját egy muszlim fundamentalista fiúért.

A rendezvény részeként először láthatják a magyar nézők az olasz Duccio Chiarini Short Skin című, a felnőtté válás témáját feldolgozó első filmjét is. A vetítéssorozat hagyományaihoz híven korábbi sikerfilmek is újra terítékre kerülnek, így műsorra tűzik a Saul fiát, az Eszeveszett meséket és a Büszkeség és bányászélet című angol vígjátékot.

A filmnapok programjába idén a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház és a Művész Mozi mellett kilenc vidéki város - Debrecen, Jászberény, Kecskemét, Miskolc, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok és Szombathely - egy-egy mozija is bekapcsolódik - olvasható a közleményben, amely szerint a filmvetítések mellett szakmai beszélgetések, közönségtalálkozók és koncertek fogják színesíteni a rendezvény programkínálatát.

 

(forrás: MTI)






nka emblema 2012