sex hikaye

Öngyilkos lett Humbert Balsan

A mozi nem ismer határokat

2005. február 14. - filmhu
Öngyilkos lett Humbert Balsan
Humbert Balsan, a leginkább arab rendezőkkel való együttműködéséről híres francia producer néhány nappal ezelőtt öngyilkosságot követett el. 50 éves volt. Balsan volt az egyik producere Tarr Béla készülő filmjének, A londoni férfinak is.

Balsan egy gazdag dél-francia család sarjaként mint színész kezdte a pályafutását: 1974-ben Robert Bresson Lancelot, a Tó lovagja című filmjében játszott. A 70-es évek vége óta producerkedik. Az általa jegyzett filmek száma több mint 60. Balsan ugyancsak dolgozott együtt a palesztin Elia Suleiman-nal és az amerikai James Ivory-val, valamint Jean-Louis Trintignant-tal, Claire Denis-szel és Lars von Trier-rel is.

Sir Gawainként Robert Bresson filmjében
A Közel-Keleten készült filmjeinek témája általában az arab-izraeli konfliktus, amely az iszlám fundamentalizmus táptalaja. Randa Chahal-Sabbag Le Cerf-Volant című filmje például Velencében Ezüst Oroszlán-díjat kapott, míg egy évvel korábban, 2002-ben Elia Suleiman nálunk is bemutatott Deus ex machina című alkotása Cannes-ban érdemelte ki a zsűri különdíját.

Balsan legutóbbi filmje a Velencében Luigi De Laurentiis-díjjal jutalmazott Le Grand Voyage, Ismael Ferroukhi rendezése. A film egy sajátos road-movie, melynek során az idős apa és Franciaországban született fia hét országon át zarándokolnak el Mekkába. A tolerancia mellé álló szelíd hangvételű alkotás jól összegzi a producer filmes karrierjét.

Utolsó, a Daily Starnak adott interjújában úgy nyilatkozik, véletlenül lett az arab világ producere, de nem zárkózna el egy izraeli film elől sem. Tevékenysége tehát nem politikai állásfoglalás. Balsan szerint a mozi ugyanis átlépi az országhatárokat.

Produceri tevékenysége mellett Balsan alelnöke volt a Francia Moziszövetségnek, és elnöke az Európai Filmakadémiának. A producer nemcsak a filmek elkészítésében vállalt jelentős szerepet, de kapcsolatai révén segített azok európai mozikba való eljuttattásában, valamint biztosította a fesztiválokon való részvétel lehetőségét is. 

Balsan volt az egyik producere Tarr Béla készülő új filmjének, A londoni férfinak. A produkció sajtóközleményében így fogalmaz:

"Mély fájdalommal és nagy megrendüléssel fogadtuk a hírt, hogy barátunk és kollegánk Humbert Balsan csütörtökön délelőtt, Párizsban elhunyt. Úgy gondoljuk, hogy az Ő személyes kötődése A londoni férfi c. filmhez arra kötelez bennünket, hogy a filmet elkészítsük és ezzel tisztelegjünk emlékének. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy filmünk méltó befejezése legyen Humbert munkásságának."
 
A Berlini Filmfesztivál megnyitóján David Kosslick fesztiváligazgató is megemlékezett a tragikus módon elhunyt  producerről.



Címkék

hír



nka emblema 2012