sex hikaye

Öngyilkos róka lett a legjobb a Toldiban

Nyolc filmrendező kapott elismerést a Friss Húson

2014. március 30. - filmhu
Öngyilkos róka lett a legjobb a Toldiban

Vasárnap este kihirdették a Friss Hús Budapest rövidfilmfesztivál díjazottjait. A magyar fődíjat Bucsi Réka animációja, a Symphony Nr. 42, a Daazo-díjat Brauner Máté Előbb adtam című rövidfilmje, az Acnecom különdíját Hartung Attila Ischlerje kapta. A nemzetközi szekció fődíját a spanyol rendező, Chema García Ibarra Misterio című filmjének ítélték.

Március 30-án, vasárnap este véget ért a Friss Hús Budapest rövidfilmfesztivál. A hat magyar és négy nemzetközi kisfilmes blokkra több mint kétezren voltak kíváncsiak. Az esti vetítések kivétel nélkül teltházasak voltak, de a délutáni blokkokat is sokan nézték.

A magyar versenyprogram zsűrije (Bitter Brunó kommunikációs szakember, szociológus, Matthieu Darras, a Nisi Masa alapítója és a TorinoFilmLab projektvezetője és Muhi András producer) Bucsi Réka animációjának, a Symphony Nr. 42-nek (nézd meg az előzetesét!) ítélte a filmfesztivál 100 000 forintos pénzdíjjal járó fődíját.  “A film formailag kiválóan megoldott. A díjat filozófiájáért, szürrealizmusáért, titokzatosságáért, humoráért kapja” - indokolta Muhi András. Bucsi réka filmje legközelebb a Titanicon lesz látható.

frisshus2 600
Deák Dániel, főszervező (fotó: Balla Dávid)

A Daazo díját, a film fesztiválstratégiájának kidolgozását és megvalósítását Brauner Máté Előbb adtam című filmje kapta “a vasárnapi kis realista családi lötyögésbe becsapó kínos és egyben röhejes drámai fordulat hibátlan filmre viteléért és Rába Roland fantasztikus alakításáért”.

Az Acnecom kulturális és designügynökség által felajánlott különdíjat Hartung Attila Ischler című munkájának ítélték. “Mindenképpen kezdő filmesnek szerettük volna adni a díjat, és fontos volt, hogy a témával hosszabb távon is azonosulni tudjunk - ezért esett a választásunk egy Holokauszt-témájú filmre”  - mondta Halász Dóra, az Acnecom alapítója. Az Acnecom különdíja plakáttervezést, kommunikációs tanácsadást és egy vetítés leszervezését tartalmazza.

frisshus5 600
Bucsi Réka és Lukács Péter Benjamin, a Symphony Nr. 42 rendezője és hangmérnöke (fotó: Balla Dávid)

 

A zsűri külön említésben kiemelte Visky Ábel Játszótársak című munkáját “a kiváló színészvezetésért és a történet megfelelő pontján alkalmazott nagyszerű dramaturgiai fordulatért”, Szentpéteri Áron Delfinkirályát “a magyar valóság egyik fontos szeletének dokumentarista pontosságú ábrázolásáért és az amatőr szereplők biztos kezű instruálásáért” és Gelley Bálint Otthon című animációját  “a film balladisztikus atmoszférájának míves animációs megteremtéséért”.

frisshus3 600

A magyar versenyprogram zsűrije: Matthieu Darras, a Nisi Masa alapítója, Bitter Brunó kommunikációs szakember, szociológus, és a TorinoFilmLab projektvezetője és Muhi András producer (fotó: Balla Dávid)

A nemzetközi szekció zsűrije (Katarzyna Klimkiewicz lengyel filmrendező, Domenico La Porta, a Cineuropa főszerkesztője és Tóth Barnabás filmrendező, a Friss Hús 2013 egyik díjazottja) a spanyol rendező, Chema García Ibarra Misterio című filmjét találta legjobbnak. “A film egy abszurd történet megvalósítása, amely az első jelenettől kezdve mélyen magával ragad - forradalmian friss megközelítésével mutatja be a látszólag közönséges emberek látszólag közönséges élete alatt rejlő titokzatos szinteket, egyszerre realista és misztikus fordulatokkal” - mondta Domenico La Porta.  Külön említést érdemelt egy színészi alakítás is: a Cadet (rendező: Kevin Meul) főszereplője, Aaron Roggeman, akinek karaktere “egyszerre sebezhető és erőszakos. A fiatal színész játéka fizikai erejével és érzelmi mélységével az egész közönséget lenyűgözte” - fogalmazott Katarzyna Klimkiewicz.

frisshus4 600

A nemzetközi szekció zsűrije: Tóth Barnabás filmrendező, a Friss Hús 2013 egyik díjazottja, Domenico La Porta, a Cineuropa főszerkesztője, Katarzyna Klimkiewicz lengyel filmrendező (fotó: Balla Dávid)

A közönségszavazatok számlálása még tart, a szervezők hétfőn jelentik be a közönségdíj nyertesét.






nka emblema 2012