sex hikaye

Osztottak és osztani fognak

Vetítéssel egybekötött diákzsűri díjátadó

2010. február 11. - filmhu
Osztottak és osztani fognak

Az Országos Diákzsűri egytucatszor vett részt a Magyar Filmszemlén, értékelt, vitázott és díjazott. A 41. Magyar Filmszemle mezőnyéből az alábbi alkotásokat értékelték legtöbbre a filmszakos hallgatók. A díjakat az immár hagyománnyá vált, vetítéssel egybekötött eseményen adják át február 13-án, szombaton az Odeon-Lloyd moziban. Utána buli a Fogasházban.

 

TV film kategória:
Fődíj:
Komoly dolgok
rendezte: Szabó Csilla

Indoklás:
A fiatal rendezőnő önéletrajzi ihletettségű, őszinte hangvételű filmjéért, szerethető karaktereiért, visszafogott humoráért, a tragikomédia határán csúszkáló történetéért és koherens látványvilágáért a fődíjunkat a Komoly dolgok című filmnek ítéltük.

Különdíj:
A Nibelung-lakópark rendezte: Mundruczó Kornél

Indoklás:
Ez a film megérdemelhetően kaphatta volna különdíjunkat a filmben nyújtott operatőri teljesítményért, hatásos és érett színészi játékáért, megérdemelhetten kaphatta volna különdíjunkat azért az újító szándékért, ahogy újraértelmezi a színház képernyőn való megjelenését, díszleteiért és megvilágításáért, szabad szellemű, de mégse közönséges hangvételéért. Azonban csak egy különdíjat adhatunk, ezért ezek összességéért díjunkat a Nibelung-lakópark című filmnek ítéljük.

Dokumentumfilm kategória:

Fődíj:
Mozgóképregény - A Korbuly család XX. százada
rendezte: Péterffy András

Indoklás:
Azért az érzékenységért, mellyel egy család tudomány és technika iránti töretlen szenvedélyét úgy sikerült szembeállítania a folyamatos történelmi változásokkal, hogy ezen keresztül átfogó képet kaphattunk Magyarország 20. századáról.

Különdíj:
Hunky Blues - Az amerikai álom
rendezte: Forgács Péter

Indoklás:
Azért a munkáért, mellyel a korabeli film-, hang- és képanyagokat sikerült olyan művészi konstrukcióvá formálni, mely által hitelesen képes megjeleníteni a 20. század elején Amerikába vándorolt magyarok sorsát és megpróbáltatásait.

Kisjátékfilm kategória:

Fődíj:
Az utolsó kép
rendezte: Dési András György, Móray Gábor

Indoklás:
Az utolsó képet egy kimagaslóan jól strukturált, eredeti témát feldolgozó filmnek ítéltük meg. A karakterek finom árnyaltsága, az atmoszférateremtő eszközök kidolgozottsága, a szellemes dialógusok szépen rímelnek a film könnyed képi világára és a hangsúlyos vonalvezetésre.

Különdíj:
Éjfél rendezte: Kárpáti György Mór

Indoklás:
Az Éjfél különdíjban részesül, mert képi perfekcionizmusa és egységes szerkezete didaktika nélkül, az egyszerűség érzetét keltve mesél el egy mélységesen emberi történetet.

Legígéretesebb fiatal tehetség díja:

Félálom rendezte: Lichter Péter

Indoklás:
Lichter Péter Félálom című filmje mind formanyelvében mind témaválasztásában kitűnik az utóbbi idők experimentális alkotásai közül. Innovatív képi világa és komplex struktúrája egy olyan képi víziót képez le, ami az értelmezhetőség lehetőségének fentartásával egy pillanatra sem idegeníti el nézőit.

Nagyjátéfilm kategória:

Fődíj:
Bibliothéque Pascal rendezte: Hajdu Szabolcs

Indoklás:
A film egyedi világlátásáért, vizuális gazdagságáért, nemzetközi szinten is versenyképes kvalitásaiért, az idei szemle leginkább filmként működő filmje a Bibliothéque Pascal kapja az Országos Diákzsűri díját, a Zöldhollót.

Különdíj:
Köntörfalak
rendezte: Dyga Zsombor

Indoklás:
A természetes és hiteles színészi játékért, a precízen komponált látványért, ízléses és csiszolt párbeszédekért, zenéjéért és mindezek összjátékáért.






nka emblema 2012