sex hikaye

Özpetek nyerte Karlovy Varyt

A Rózsa énekeit is díjazták

2003. július 14. - filmhu
Útban a menny feléFernan ÖzpetekSzombaton este átadták a 38. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál díjait. A zsűri (Rock Demers, Buddhadeb Dasgupta, Aňa Geislerová, Baltasar Kormákur, Felice Laudadio, Sunmin Park és Branko Šömen) a fődíjat a La finestra di fronte (Facing Window) című olasz-angol-török-portugál filmnek ítélte oda. A filmet a török Ferzan Özpetek rendezte. A zsűri különdíját a Babusja (r.: Lidia Bobrova) című orosz-francia produkció kapta. A legjobb rendező is Ferzan Özpetek lett a Facing Window-val.
A legjobb színésznő díját megosztva kapta Sylvie Testud (Stupeur et tremblements / Fear and Trembling) és Giovanna Mezzogiorno (Facing Window). A legjobb színész Björn Kjellman lett, ő a Se til venstre, der er en svensker (Old, New, Borrowed and Blue) című dán filmben játszott.

A fesztiváldíjak magyar vonatkozása a zsűri által kiemelten megemlített filmeknél keresendő: a Stupeur et tremblements (Fear and Trembling) mellett Szilágyi Andor A Rózsa énekei című filmjét külön kiemelték a díjazók.

A dokumentumfilmes zsűri (Gunnar Bergdahl, Ivan Vojnár, Ludmila Cviková, Elena Stishova, Atahualpa Lichy) a harminc percnél hosszabb filmek kategóriájában a Jesus, Du weisst (Jesus, You Know, r.:Ulrich Seidl) című osztrák film nyert, míg a harminc percnél rövidebb filmek között a Zonen (The Zone, r.: Esaias Baitel) című dokumentumfilm kapott díjat. A dokumentumfilmeknél külön kiemelték a Vaveragrogh, a Portret és a Kroppen min (My Body) című alkotásokat.

Kiváló nemzetközi filmművész
Morgan Freeman
A nemzetközi filmművészethez kíváló művészi alkotásokkal hozzájáruló alkotók díját kapta Stephen Frears, Jiří Menzel és Morgan Freeman. Kim Ki-duk filmje, a Coast Guard és a Buddy nyerte el Karlovy Vary városának fődíját.

Az egyéb díjak között volt a Philip Morris Film Award zsűrijének (Igor Blaževič, Ron Holloway, Sergej Lavrentiev, Derek Malcolm, Christina Stojanova) díja, amit a Koktebel és az Edi című filmeknek ítéltek. A FIPRESCI Nemzetközi Filmkritikusi díját szintén a Coast Guard vihette el.  A Don Quijote-díjat zsűrije a Babusja című orosz filmnek ítélte, humanista végkicsengéséért, amelyeket a legegyszerűbb filmes eszközökkel valósított meg. Szintén a Babusja kapta az ökumenikus zsűri díját is. A Coast Guardot a NETPAC Award is a legjobbnak tartotta.

A fesztivál karakterére jól jellemző, hogy diákfilmeket is díjaztak. A legjobb a Let´s Go For a Walk (Julia Kolesnik) című orosz film lett ebben a kategóriában, míg különdíjat kapott két további alkotás: a Hinh Bong és a Orphée is. A cseh FAMU-nak járt a legjobb diákfilm-válogatás díja.

Címkék

, dijaknka emblema 2012