sex hikaye

Pangás az ír filmiparban

Közép-Európa is vetélytárs

2004. szeptember 7. - filmhu
Pangás az ír filmiparban
John O’Donoghue ír kulturális miniszter elutasította, hogy bármilyen különösebb intézkedést tegyenek az egyre csökkenő piaccal küszködő ír filmipar megújítása érdekében. A legnagyobb ellenzéki párt gyorssegélyt sürget, mondván, hogy az év első felében egyetlen külföldi játékfilmet sem forgattak Írországban, így a filmipar a szerény hazai produkciókra és tévés munkákra korlátozódik.

"Ha a kormány nem tesz sürgősen valamit, a film- és televíziógyártás az országban hamarosan a múlté lesz", figyelmezetett a párt szóvívője. Amellett foglalt állást, hogy újra össze kellene hívni az ország filmes szakembereit, ahogy néhány évvel ezelőtt is történt. Akkor különböző javaslatok születtek a szektor fejlesztésére, köztük például nagymértékű adókedvezményekről szóló tervek is. A szóvívő szerint az ír filmipar most azért küzd, hogy az olyan országokkal szemben, mint Új-Zéland, Magyarország, Lengyelország, Románia és Man-sziget, fenn tudjon maradni. Ennek érdekében túlélő stratégiára van szüksége, állítja az ellenzék.   

O’Donoghue azonban kitart amellett, hogy az iparág problémájával maguknak a filmeseknek kellene szembenézniük és nekik kellene azt megoldaniuk. Emlékezetett arra, a kormány 2008-ig meghosszabbította az adókedvezményt a filmipari befektetések területén, és 15 millió euróra emelte azt az összeget a jövő évtől, ameddig a kedvezmény igénybe vehető. Ráadásul az Ír Filmbizottság költségvetését 9%-kal növelték, valamint jelentős szerepet kapott a filmtámogatások elosztásában. Nemrégiben a bizottság egy olyan elképzeléssel jelentkezett, amely azt taglalja, hogyan lehetne Dublint filmbarát fővárossá változtatni.    

A miniszter hozzátette még: hamarosan az USÁ-ba szándékozik utazni, hogy felhívja a figyelmet a hazai moziiparra és arra, hogy Írország vonzó filmes helyszínekkel rendelkezik az amerikai producerek számára.

Jelenleg úgy tűnik, a Paramount egy 30 millió dolláros vígjátéka az egyetlen komoly külföldi bérmunka, ami az országban a következő pár hónapban készülni fog. A bérmunkát végző ír Ardmore Stúdió vezetője, Kevin Moriarty szerint ennek is örülni kell, de mindenképpen több és folyamatos munkára lenne szükség ahhoz, hogy fent lehessen tartani egy stúdiót illetve egy egész filmipart.






nka emblema 2012