sex hikaye

Papp Bojána Karlovy Varyban

a párt és a pitch

2008. július 4. - filmhu
Papp Bojána Karlovy Varyban
Papp Bojána még készülő dokumentumfilmjével Kelet-Európa egyetlen A kategóriás filmfesztiválján, a Karlovy Vary-n egyedüli magyarként mutatkozhat be a Docu talents from the East rendezvényen.

A Partizántól kurtizánig című film D. Kardos Éva azonos című visszaemlékezésein alapulva mutat be egy nem mindennapi női sorsot: Rákosi Mátyás unokahúga Moszkvában is élt, ahol többek közt Mao Ce Tung gyerekével együtt a kommunista elitnek fenntartott nevelési intézményekben élt, később partizán lett, majd a titkosszolgálat első emberéhez ment feleségül, 1956 után pedig prostituált lett. A 80-as évektől kezdve több könyvet is írt. Az életét feldolgozó dokumentumfilm alapja egy hétórás interjú, ebbe fog beleszövődni pár fikciós elem.

Papp Bojána ezzel az filmtervvel már részt vett a tavaly október végén megrendezett jihlavai East European Forumon, így is kerülhetett az Institute of Documentary Film (IDF), ez a prágai székhelyű nonprofit szervezet látókörébe, amely minden évben kiválaszt kilenc figyelemre méltó kelet-európai készülő produkciót, és a filmfesztivál keretein belül lehetőséget ad nekik, hogy egy 10 perces prezentációval, a tréler, előzetes levetítésével megismertethessék a jelenlévő producereket, a külföldi sajtó képviselőit az elkészülendő filmmel. Ez tehát egy klasszikus pitching forum, amely valószínűleg a jövő tekintetében hoz igazán hasznot, lévén kitűnő kapcsolatépítő lehetőség.

Az efféle nemzetközi lehetőségek, képzések, fórumok ma már egyáltalán nem elérhetetlenek a magyar dokumentumfilmesek számára, és főleg a fiatalabbak közül egyre többen élnek is a lehetőséggel: tavaly Török Zoltán mutatkozhatott be a Docu talents from the East-en (többek közt Nyikita Mihalkovval együtt), 2006-ban pedig Lakatos Róbert és az ő Bahrtalója. Az IDF amúgy oktatást, konzultációt is szervez rendezők, producerek részére, segít a finanszírózó partnerek felkutatásában, és még számos más módon segíti a tehetséges filmalkotók, ambiziózus producerek érvényesülését.

A Partiznól kurtizánig a tervek szerint 2008 végére, 2009 elejére elkészül, Papp Bojána reményei szerint a jubileumi Filmszemlén már a közönség elé kerülhet.



Címkék

hír



nka emblema 2012