sex hikaye

Patthelyzet a Mokép-ügyben

2002. július 29. - filmhu
Csak koalíciós vita miatt húzódik a személycsere az állami tulajdonban lévő film- és videoforgalmazó cég, a Mokép Rt. élén. Az ÁPV Rt. legutóbbi, csütörtöki igazgatósági ülésén nem tudtak megegyezni, két jelölt közül ki váltsa fel a jelenlegi vezérigazgatót.

Vásárhelyi István, az ÁPV Rt. igazgatósági tagja megerősítette: a közeljövőben személycserét terveznek az állami film- és videoforgalmazó, a Mokép Rt. élén.

A posztot jelenleg betöltő Bereczki Csaba filmrendezőt az Orbán-kormány hivatalba lépése után nevezték ki. őt a Fidesz vezető köreihez közelinek tekintik, és ennek tulajdonítják, hogy a kulturális tárca előző vezetése megbízta a külön keretből finanszírozott millenniumi filmek – közöttük a Hídember és a Bánk bán – pénzügyeinek ellenőrzésével. Bereczki készülő, Bolondok éneke című nagyjátékfilmjéhez az előző kulturális vezetés 120 millió forintos állami támogatást adott annak a cégnek, amelynek a rendező-producer kisebbségi tulajdonosa. A közelmúltban súlyos vita támadt a cég többségi tulajdonosa és Bereczki között a már utómunkálatoknál tartó film tulajdonjogáról, pénzügyeiről és a francia koprodukciós partner közreműködéséről. Az ügyben feljelentést is tettek a rendező ellen, és állami szervek is vizsgálódnak.

A Mokép vezérigazgatója kifejtette: hivatalosan semmiféle értesítést nem kapott arról, hogy vissza akarják hívni posztjáról. "Kíváncsian várom, mi lesz az indok, ha erre mégis sor kerül" – tette hozzá. Elmondta, hogy az ÁPV Rt. vezérigazgatója kért tőle írásos tájékoztatást a Népszabadságban megjelentekkel kapcsolatban, amit meg is adott.

Az ÁPV Rt. igazgatósága csütörtöki ülésének napirendjén szerepelt a Mokép Rt. új vezetőjének kiválasztása. Két jelölt, Horváth György és Bognár Péter került szóba. A Titanic Filmfesztivál igazgatójaként is ismert Horváth jelölését elsősorban SZDSZ-es politikusok támogatják. Bognár pedig, aki a fővárosi artmozi-hálózatot is működtető Budapest Film Kft. társtulajdonosa és munkatársa, a szocialisták bizalmát élvezi. A döntést két hétre elnapolta a vagyonkezelő igazgatósága.

A megbeszélésen jelen volt Kocsi László, a kulturális tárca politikai államtitkára, aki érdeklődésünkre elmondta, maga javasolta, hogy a testület kapjon időt a gondolkodásra. Az államtitkár szerint Bognár Péter nem pártjelölt, hanem filmes területen dolgozó külkereskedelmi végzettségű szakember, akit az MSZP-ben is alkalmasnak tartanak menedzseri feladatra, arra, hogy új irányba indítsa el a Moképet. Kocsi László fontosnak tartja, hogy az utódról konszenzus alakuljon ki.

Vásárhelyi István, az ÁPV Rt. igazgatósági tagjának elmondása szerint Horváth György kinevezését több filmrendező is támogatja. Reméli, két hét múlva sikerül elfogadtatni az ő személyét, de hajlandó megvizsgálni más, hasonló kvalitású szakember jelölését is. Az igazgató megjegyezte, egyelőre nem dőlt el a hivatalban lévő Mokép-vezérigazgató fölmentésének módja, tekintettel a tevékenysége körüli vizsgálódásokra.

Bognár ellen fölmerült feltételezés, hogy érdekelt lévén egy társforgalmazóban, a Mokép élén a Budapest Film befolyását érvényesítené. Szakmai körökben azonban ismert, hogy a Mokép mára már csak egy-két százalékát képviseli a hazai filmforgalmazói piacnak. Értékessé teszi viszont a céget videokiadói tevékenysége és főként az, hogy rendelkezik a nyolcvanas évek végéig készült magyar filmek felhasználási jogaival.

Címkék

hír



nka emblema 2012