sex hikaye

Petíció a Szürkületért

DVD-t kér a nép

2008. április 16. - filmhu
Petíció a Szürkületért
Egy petíció kereng az interneten , amely Fehér György: Szürkület című filmjének DVD-kiadását szeretné előmozdítani minél több aláíró toborzásával. Utánanéztünk, hogy ez a szokatlan akció milyen jogi háttér előtt zajlik, vagyis milyen különleges jogi helyzetben van a nevezett magyar film.
Fehér György külföldön is nagy megbecsülésnek örvendő filmje egyesek szerint minden idők legjobb magyar filmje, ennek ellenére semmilyen formában nem hozzáférhető, sem VHS-en, sem DVD-n nem jelent meg. Eligazításként kínálunk pár jelfát a jogi szabályozás dzsungelében - Kabdebó György, a Filmjus vezetője volt segítségünkre.

1973 a DVD-kiadás határdátuma, az ez után készült alkotásoknál viszonylag egyszerű a helyzet, a film kiadásának joga a gyártó producert illeti meg, őt kell megkeresni, vele kell megegyezni a jogdíjról, illetve a Filmjust (Filmszerzők és Előállítók Szerzői Jogvédő Egyesülete) is meg lehet keresni az ügyben, és akkor az általa megállapított jogdíjat a szervezet kifizeti a jogtulajdonosnak, mondta el a Filmjus elnöke, Kabdebó György.

Fehér György 1989-ben készült Szürkület című filmjének esetleges DVD-kiadása azonban egy fokkal bonyolultabb kérdés, mert mint annyi más film esetében, itt is egy stúdió, a Budapest Filmstúdió a gyártó. A 40-es évek végén újjáalakuló hazai filmgyártás rendszerváltásig ívelő időszakában készített filmjei  nem kerülhetnek magánkézbe, állami tulajdonban maradtak, őrzésük, gondozásuk a Nemzeti Filmarchívum feladata.

A 1989. után stúdióknál készült filmek is a nemzeti filmvagyon részét képezik, és egy már évek óta folyó procedúra keretében tart ezeknek a filmjogoknak az átadása, amely konkrétan a filmek Filmarchívumban történő elhelyezését jelenti.

A filmvagyon átadása a mai napig "folyamatban van", ahogy Gyürey Vera, a Magyar Nemzeti Filmarchívum vezetője mondta, s a helyzet rendezéséig a Nemzeti Vagyonkezelő (újabb nevén Vagyongazdálkodási) Tanács dönt az esetleges vitás kérdésekben.

A petíció sikere után tehát ezek a teendők várnak a Fehér György filmjét kiadni kívánó befektetőkre.

Címkék

filmtörténet , hír



nka emblema 2012