sex hikaye

Regina Amerikában

Groó Diána filmjét Washingtonban vetítették

2014. március 5. - filmhu
Regina Amerikában

A washingtoni Kongresszusi Könyvtárban vetítették Groó Diana dokuentumfilmjét, a Reginát. A 66 perces alkotás a világ első rabbinőjének, a Berlinben élt és Auschwitzban elpusztított Regina Jonasnak története.


A filmet Elisa Klapheck Regina Jonas: Die weltweit erste Rabbinerin című könyve ihlette, a rendezőnő hét évig kutatott a sztori után. „A közép-európai néző nem történelmi kitekintésként néz erre a filmre, hanem abszolút úgy érzi, mintha ezek a dolgok most történnének, egyfajta utánérzése van" – nyilatkozta  a rendezőnő az MTI-nek  arra a kérdésre, hogy a közönség a bemutatók helyszínétől függően mennyire fogadja eltérően az alkotását. A januári New York-i vetítések is teltházzal futottak, és a film teljesen a hatása alá kerítette a nézőket. A leggyakrabban azt szokták kiemelni, hogy olyan, mintha játékfilm, nem pedig dokumentumfilm lenne.

REGINA TRAILER from reginajonasfilm on Vimeo.

 

Groó Diana azért választotta témájául Regina Jonas tragikus történetét, mert nagyon ritkák az olyan bátor emberek, mint amilyen ő volt. A Londonban élő, magyar származású producere, George Weisz szerint „ez a film nemcsak a holokausztról szól. Az üzenete univerzális, mert ebből a történetből az egész világ tanulhat arról, hogy mit is csinálunk egymással és mit teszünk azért, hogy a világ jobb legyen.” A film angol nyelvű változata egyébként  lánya, az Oscar-díjas Rachel Weisz narrációjával készült. George Weisz azért lett a film producere, mert az eredeti tervek szerint a filmet a német és a magyar állam finanszírozta volna, ám Budapest visszalépett a projekttől.
 
Groó Diana a Kongresszusi Könyvtárnak adományozta a Diana és a Vespa című film egy-egy példányát. A szűkebb szakmai körben megtartott keddi vetítést követően a Washingtoni Zsidó Filmfesztiválra meghívott Reginát bemutatják majd az amerikai főváros Zsidó Közösségi Központjában (DC JCC) és az Amerikai Filmintézet (AFI) vetítőtermében is. A dokumentumfilm a tavalyi jeruzsálemi nemzetközi filmfesztiválon a Zsidó tapasztalat elnevezésű nemzetközi versenyben nyert díjat, majd megkapta a szolnoki filmfesztivál dokumentumfilmes fődíját és januárban a magyar filmkritikusok különdíját is.






nka emblema 2012