sex hikaye

Román film kapta a fődíjat Szarajevóban

Mundruczó a zsűri élén

2012. július 16. - filmhu
Román film kapta a fődíjat Szarajevóban

Radu Jude román rendező Toata lumea din familia noastra (Mindenki a családban) című alkotásának ítélte a 18. Szarajevói Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Szarajevó Szívét a Mundruczó Kornél vezette zsűri - tudatta az MTI.

 

A legjobb színésznőnek járó Szarajevó Szíve-díjat Marija Pikic kapta az Aida Begic bosnyák rendező Deca (Gyerekek) című alkotásában nyújtott alakításáért. A színészek között Uliks Fehmiut díjazta a zsűri Miroslav Terzic szerb rendező Ustanicka ulica (Megváltás utca) című filmjében.

A zsűri különdíját egy török alkotás, Emin Alper rendező Tepenin Ardi (Túl a dombon) című munkája kapta.

sarajevo 500



A filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában szerepelt Lőrincz Nándor és Nagy Bálint kisjátékfilmje, a 180/100, amelyet 2011 őszén forgattak Budapesten. Ebben a kategóriában egy koszovói film, Blerta Zeqiri rendező Kithimi (A visszatérés) című alkotása diadalmaskodott - olvasható a seregszemle honlapján.

Román munka, Ivana Mladenovic Turn Off The Lights című filmjét ítélte a legjobbnak a zsűri a dokumentumfilmek mezőnyében.


Részlet a 180/100 című filmből



Életműdíjjal, Tiszteletbeli Szarajevó Szívével ismerték el Branki Lustig horvát producer munkáját.

Magyar filmet is kitüntettek: Nemes Jeles László filmje, az S.K. a Living Pictures Service CineLink Award elnevezésű partnerdíjban részesült, ez akár 10 ezer eurós támogatást jelenthet a projekt számára.

Az S.K. című alkotás egy Auschwitzba deportált francia zsidó története, aki a Sonderkommando tagjaként dolgozik a koncentrációs táborban.

sarajevo nemes-jeles 500
Nemes Jeles László


Délkelet-Európa legrangosabb filmfesztiváljának utolsó, szombati napjára Jeremy Irons is ellátogatott. A brit színész öt évvel ezelőtt a versenyfilmes zsűrit vezette. A seregszemle vendégei között volt Angelina Jolie is, a színésznő most vette át Szarajevó díszpolgári címét, amellyel még áprilisban tüntették ki a Vér és méz földjén című boszniai háborús filmjéért.






nka emblema 2012