sex hikaye

Scorsese magyar filmeket ment

Két lány az uccán

2010. január 19. - filmhu
Scorsese magyar filmeket ment
Újabb magyar filmet újít fel a Martin Scorsese fémjelezte alapítvány - ez is szóba került az MMKA főtitkára és a rendező találkozóján.

Martin Scorsese a rendezés mellett filmek megmentésével, archiválásával is foglalkozik több filmalapítvány keretein belül. A rendező régi szívügye a filmfelújítás, amit a The Film Foundation honlapján látható gondolata is alátámaszt: "Minden méter megsemmisülő filmmel, egyúttal a kultúránkhoz, a minket körülvevő világhoz, sőt kapcsolatainkhoz, magunkhoz fűződő kapocs semmisül meg."

Minden film megmentése öröm, de külön örvendetes nekünk, ha újabb magyar mozgókép felújításáról számolhatunk be. Márpedig erre került sor: a január 17-i Golden Globe-átadó előtt dijkiosztó gálát megelőző este Tóth Erzsébet, a Magyar Mozgókép Közalapitvány főtitkára a Paramount Pictures fogadásán köszönhette meg Martin Scorsesének, hogy a The Film Foundation tavaly a magyar származású Emeric Pressburger Piros cipők című filmjét újította fel - díszbemutatójára a tavalyi Cannes-i Filmfesztiválon került sor -, idén pedig Andre De Toth, azaz Tóth Endre: Két lány az uccán (1939) című filmjére kerül sor, melyet szintén a legnagyobb presztízsű európai filmes mustrán láthat először a közönség. A két film felújítási költségeihez a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége (Hollywood Foreign Press Association) egyenként 300 ezer dollárral járult hozzá.

Scorsese a Paramount fogadásán találkozott Tóth Erzsébettel

A Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége által a Golden Globe-on életműdíjjal kitüntetett rendező egyébként kifejezetten érdeklődik a mai magyar film iránt is, és a Tóth Erzsébettel folyatott beszélgetés során Jancsó Miklóst is szóba hozta, örömmel nyugtázva új filmjének, a szemle-nyitó Oda az igazság!-nak az elkészültét.



Címkék

szakma , hír , tóth erzsébet , mmka



nka emblema 2012