sex hikaye

Siklósi bűnfilmet rendez

Új tévéjáték készül

2004. június 1. - filmhu
Siklósi bűnfilmet rendez
Az Igazi Mao című kultikus áldokumentumfilm rendezője ismét filmre készül. Siklósi Szilveszter június 3-án kezdi a Ritter napja című tévéjáték forgatását. A "bűnfilm" egy kudarcba fulladt pénszerzési kísérletet mesél el idő- és szemszögváltásokkal.

Az 55 percre tervezett tévéjáték forgatását budapesti külső és belső helyszíneken tartják. A felvételek várhatóan június 14-éig tartanak majd. A produkció a Magyar Mozgókép Közalapítvány és az Országos Rádió és Televízió Testület közös televíziós pályázatán nyert támogatást. A Ritter napját a Superplan Films gyártja, társproducer Durst György. Az operatőr Jancsó Nyika lesz, a főbb szerepekben pedig Horkay Péter, Földi László, Kovács Ferenc és Pikali Gerda láthatóak majd, tudtuk meg Siklósi Szilveszter rendezőtől.

A Ritter napjában egy bűnügy előkészületeit látjuk majd, egy kudarcba fulladt pénzszerzési kísérletet idő és szemszögváltásokban elmesélve. A film nem bűnűgyi film lesz, hanem bűnfilm hangsúlyozta a rendező. Ugyanis nem a rejtély kinyomozása a fontos (nincs is rejtély, hiszen csak a bűnűgy előkészületeit látjuk), hanem a szereplők motivációi, a kialakult szituációk, és maga az emberi természet.

"A filmben mindenki lúzer", emelte ki Siklósi Szilveszter. A szereplők a "romlottság különböző fokán állnak", amely főként az általános értékvesztés állapotából fakad. "Ezekbe a vesztes helyzetekbe nagyon könnyen bele lehet sodródni", fejtette ki a rendező. Fontosnak tartja ugyanakkor, hogy a Ritter napja nem a bűn szociológiai oldalát vizsgálja majd.

A Ritter napja Kalász István egyfelvonásosa alapján készül. Az ORTT-MMK tévépályázatán ez a produkció kapta a legkevesebb támogatást, 15 millió forintot. Bár a költségvetés meglehetősen szűkös, pont elég lesz a film elkészítésére. Siklósi elmondta, hogy a tévéjáték kamarajellegű lesz és igen feszes, rövid és intenzív forgatást terveznek. A filmben sok kézikamerázás és közeli lesz a  szereplőkről, akiknek egyébként úgy kell majd játszaniuk, ahogy a színházi színészeknek - vagyis az egész szöveget memorizálniuk kell. Erre az idő rövidsége miatt van szükség, és azért, hogy egy helyszínen minél több jelenetet tudjanak felvenni, minél rövidebb idő alatt.

A filmet szeptember-októberben vágják majd, televíziós bemutatása ezután esedékes. A tervek szerint a film a Duna Tv-n és az MTV-n megy majd le, de a rendező szeretné majd fesztiváloztatni is a Ritter napját.

Siklósi Szilveszter jelenleg két játékfilm-terven is dolgozik. Az Ártatlan hazugságok című szinopszis a forgatókönyvírói műhelypályázaton nyert támogatást, míg a másik terv jelenleg a gyártás-előkészítési pályázaton vár sorsára. Emellett Siklósi folyamatosan készít dokumentumfilmeket és a Szegedi Egyetemen tanít tudományos filmezést.



Címkék

hír



nka emblema 2012