sex hikaye

Szarajevó: Kilenc magyar film a jubileumi fesztiválon

Nagyfilm, kisfilm, dokfilm és animáció

2014. augusztus 13. - filmhu
Szarajevó: Kilenc magyar film a jubileumi fesztiválon

Augusztus 15-én kezdődik a 20. szarajevói filmfesztivál: a különböző válogatásokban összesen kilenc magyar film lesz látható, a játékfilmes zsűri elnöke Tarr Béla, Tóth Orsi zsűritag lesz.

A Balkán elsőszámú filmes seregszemléje, a szarajevói filmfesztivál augusztus 15-23. között ünnepli 20. születésnapját. A jubileumi fesztivál programját összesen 9 magyar film gazdagítja.

Mundruczó Kornél Cannes-ban díjazott Fehér Isten című filmjét versenyen kívül (Olvasd el kritikánkat!), gálavetítésen mutatják be Szarajevóban. A filmes és színházi munkáival egyaránt világszerte elismert Mundruczó hatodik mozifilmje egy kislány és egy kutya barátságának történetét meséli el egy olyan utópisztikus világban, ahol a származás sorsdöntő kérdéssé válik. Mundruczó korábban a Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv című filmjével elnyerte a zsűri különdíját Szarajevóban.



Nézd meg a forgatáson készült videónkat!

A fesztivál fődíjáért a Szarajevó Szíve díjért a Viharsarok című magyar-német koprodukció indul a versenyprogramban (Olvasd el kritikánkat!). Császi Ádám Berlinálén bemutatkozott első játékfilmje a fiatal felnőttkor szexuális identitás keresésének drámája, egy érzéki, ám végzetes szerelmi háromszög történetén keresztül, a kietlen magyar pusztában. Mindkét film a Proton Cinema produkciójában készült a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával.



Nézd meg a Viharsarok előzetesét!

A rövidfilmek mezőnyét két magyar alkotás gazdagítja Szarajevóban. Szőcs Petra költő-filmrendező A kivégzés (Olvasd el interjúnkat a rendezővel!) című magyar-román koprodukciós filmje egy kisiskolás testvérpár története, akik újra meg újra eljátsszák a Ceauşescu házaspár kivégzését, miközben szüleik házassága romokban hever. Az alkotás a Merkelfilm, a Katapult Film, a Laokoon Film és az Argo Audiovizuális Egyesület (Románia) közös produkciójában készült.


Nézd meg A kivégzés előzetesét!

Kárpáti György Mór, a Színház- és Filmművészeti Egyetem volt hallgatója Provincia című diplomafilmje egy áruszállító sofőrről szól, akinek autója lerobban egy vidéki állomáson, így véletlenül egy ókori római település régészeti ásatására kerül. (Olvasd el interjúnkat a rendezővel!) Az SZFE és a Mirage Film Stúdió koprodukciója a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült.

Mindkét film világpremierje a cannes-i filmfesztiválon volt májusban.


Nézd meg a Provincia előzetesét!

A 20 alkotást felvonultató dokumentumfilm versenybe három magyar alkotás kapott meghívást. Hajdú Eszter Ítélet Magyarországon című filmje (Olvasd el kritikánkat!) a romák ellen elkövetett sorozatgyilkosságok tárgyalásait dolgozza fel.

Kovács Kristóf Besence Open című mulatságos és egyben szívszorongató alkotása egy szegény kis ormánsági faluról szól, amely egy teniszpálya és biokertészet kivitelezésére nyert hazai és uniós forrást, bár a falu a futballpályáját szerette volna felújítani.

Sós Ágnes Szerelempatak című (Olvasd el kritikánkat!) mélyen érzelmes és szabadszájú alkotása egy sajátos hangvételű dokumentumtanulmány a szerelemről és a vágyakozásról, amely a romániai vidéken egy magyar ajkú falucskában készült, és szereplői felett már jócskán elszállt az idő.



Nézd meg a Szerelempatak előzetesét!

Korábban mindhárom filmet bemutatta a dokumentumfilmek „Cannes-jaként” számon tartott amszterdami fesztivál, az IDFA.

Vácz Péter Nyuszi és őz című fesztiválkedvenc animációs filmje Szarajevóben a gyerekfilmes válogatást gazdagítja. (Olvasd el a rendezővel készített interjúnkat!) A barátságról, elfogadásról, valamint a 2D és 3D világok egymás mellett létezéséről szóló történet 2013-ban a MOME produkciójában készült.



Nézd meg az animáció előzetesét!

A jubileumi szarajevói filmfesztivál játékfilm zsűrijének elnöke Tarr Béla, és műsorra tűzik Tarr 2004-ben készült Prológus című ötperces alkotását. Tóth Orsi színésznő a héttagú nemzetközi zsűri tagja.

Délkelet-Európa vezető filmes rendezvényén felvonulnak a hetedik művészet prominens alakjai, többek között Gael Garcia Bernal, Michel Hazanavicius, Mike Leigh, Franco Nero, Paweł Pawlikovski, Michael Winterbottom és Jasmila Žbanić.

(forrás: Magyar Filmunió)






nka emblema 2012