sex hikaye

Szarajevó Szíve díj Tarr Bélának

Mike Leigh, Angelina Jolie és Jafar Panahi után

2013. augusztus 23. - filmhu
Szarajevó Szíve díj Tarr Bélának

Tarr Bélát tüntette ki a „Szarajevó Tiszteletbeli Szíve díjával” (Honorary Heart of Sarajevo Award) a hétvégégig tartó szarajevói filmfesztivál, a Balkán elsőszámú nemzetközi filmes seregszemléje - tudatta a Magyar Filmunió. A filmrendező személyesen vette át a szarajevói filmfesztivál rangos elismerését.

 

Az idén 19. alkalommal megrendezett fesztivál 2005 óta adja át a rangos különdíjat azon filmművészeknek és szakmabelieknek, akik kimagasló szerepet töltöttek be a filmművészet gazdagításában és hozzájárulásuk jelentős a délkelet-európai filmipar fejlődéséhez. Az elmúlt években többek között Angelina Jolie, Jafar Panahi, Dieter Kosslick, Mike Leigh és Marco Müller vehette át az elismerést.

Tarr Béla filmjeiből 2006-ban nagyszabású retrospektív programot mutatott be a szarajevói filmfesztivál. A világhírű magyar filmrendező 2013 februárjában a szarajevói tudományegyetemen alapította meg és indította el a Film Factory filmakadémiát, amely olyan neves vendégoktatókkal mint Gus van Sant, Jim Jarmusch, Tilda Swinton, Cristian Mungiu, Carlos Reygadas és Agnieszka Holland, kínál egyetemi képzést fiatal filmeseknek.


A Szarajevó Szíve díjat Mirsad Purivatra fesztiváligazgató adta át Tarr Bélának a nyitóünnepségen a múlt héten.






nka emblema 2012