sex hikaye

Szarajevóban indulnak a Lányok

Régiós szüret

2008. augusztus 12. - filmhu
Szarajevóban indulnak a Lányok
Augusztus 15-23. között rendezik meg a bosnyák fővárosban Délkelet-Európa prominens mozgókép ünnepét, mely a régió filmtermésének legjavát mutatja be immáron 14. alkalommal. Magyar filmesek mindhárom versenyprogramba, a CineLink koprodukciós fórumra és a Talent Campusra is érkeznek - adta hírül a Magyar Filmunió.

A játékfilmverseny tízes mezőnyébe idén két magyar alkotás kapott meghívást. Faur Anna Lányok című diplomafilmjét először a szarajevói versenyben láthatja a külföldi közönség. A másik versenyző Magyarországról Mundruczó Kornél Cannes-ban debütált Delta című filmje lesz. A „Szarajevó Szíve” fődíj sorsáról nemzetközi zsűri dönt, melyet a Cannes-ban többszörösen díjazott világhírű török rendező Nuri Bilge Ceylan (Éghajlatok, Messze, Három majom) elnököl. A világ filmkritikusait tömörítő Fipresci zsűrijében Kriston László újságíró vesz részt.

A versenyző rövidfilmek között három magyar alkotás indul ezúttal. Az Oscar-jelölt M. Tóth Géza Ergo és Alexei Alexeev fesztivál-kedvenc KJFG No. 5 című animációja, valamint Vécsei Márton Farkasember című 13 perces alkotása száll ringbe. Utóbbit Szarajevóban láthatja először a külföldi publikum.

A dokumentumfilmeket illetően Salamon András A város ritmusa és Szirmai Márton A süllyedő falu című munkája kel versenyre. Szirmai Márton Szalontüdő című rövidfilmjéért tavaly elismerő oklevelet nyert Szarajevóban, így ismerősként tér vissza a délkelet-európai seregszemlére.
A magyar filmeket számos alkotó személyesen mutatja be a szarajevói fesztiválon.

A CineLink elnevezésű szakmai fórumra rekordszámú magyar filmes kapott meghívást idén. Kenyeres Bálint, Tolnai Szabolcs és Török Ferenc is itt mutatja be készülő filmtervét a szakmabelieknek. A CineLink a filmtervek fejlesztését és koprodukciók előmozdítását szolgálja, a fórum fődíjáért összesen 12 projekt szállhat ringbe. A szarajevói fesztivál Talent Campus-án Béres Dániel, Lovas Balázs, Orosz Dénes, Szabó Réka és Szirmai Márton filmkészítők vesznek részt.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.

Továbbá a nagyfilmek versenyében ott van a The World is Big..., amelynek társproducere Muhi András, az Inforg Stúdió vezetője, és a kisfilmek között ugyancsak található inforgos darab, a szlovén-magyar eggyüttműködéssel forgatott I Know.



Címkék

hír



nka emblema 2012