sex hikaye

Szász darabja sikeres Moszkvában, Szabó István a Karlovy Vary fesztivál zsűrijében

Gyorshírek

2011. július 1. - filmhu
Szász darabja sikeres Moszkvában, Szabó István a Karlovy Vary fesztivál zsűrijében

Szász János Mester és Margaritája hatalmas sikert aratott Moszkvában, a Karlovy Vary filmfesztivál zsűrijének elnöke Szabó István magyar filmrendező lesz, és filmsorozatot készítenek diákoknak a magyar történelem különleges pillanatairól.

 

Szász János Mester és Margaritája hatalmas sikert aratott Moszkvában

Szász János Mester és Margarita-rendezése hatalmas sikert aratott Moszkvában már a kedd esti első nyilvános főpróbán a Csehov Művészszínházban. A rendező az MTI-nek elmondta: boldog és büszke erre a munkájára. A Mester és Margarita hivatalos premierje szeptember elején lesz a Csehov Moszkvai Művészszínházban, amelyet Sztanyiszlavszkij és Nyemirovics-Dancsenko alapított 1898-ban.

szasz_janos_500
Szász János Máthé Tibor operatőrrel


Mintegy kétszáz film a nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban


Az MTI tájékoztatása mintegy 200 filmet láthatnak az érdeklődők a nyugat-csehországi Karlovy Varyban a pénteken kezdődő 46. nemzetközi filmfesztiválon, amelynek nemzetközi zsűrijét Szabó István magyar rendező vezeti. Az ünnepélyes megnyitón péntek este a Thermal szálló nagytermében a Charlotte Bronte regénye alapján készült brit Jane Eyre című filmet vetítik le. Jelen lesz a főszerepet alakító Judi Dench híres angol színésznő és Cary Joji Fukunaga, a film amerikai rendezője. A nézők között ott lesz Václav Klaus cseh államfő és felesége is. Néhány szekcióban magyar alkotásokat is bemutatnak. A nézők például megismerkedhetnek Tarr Béla A torinói ló című alkotásával. A nemzetközi seregszemle zsűrijének elnöke Szabó István magyar filmrendező lesz. "Legendás alkotóról van szó, nagy érdeklődéssel várjuk" - jelentette ki a közelmúltban Karel Och, a fesztivál művészeti igazgatója.


Tarr Béla filmjének előzetese



Filmsorozat diákoknak a magyar történelem különleges pillanatairól

A magyar történelem emlékezetes pillanatairól készül filmsorozat általános iskolásoknak, akik szeptembertől Időutazás az osztályteremben címmel találkozhatnak a honfoglalástól a tatárjárásig terjedő időszakot feldolgozó öt epizóddal – tudatta az MTI. A tematikusan felosztott, 10-12 perces rövidfilmekben a magyar történelem legfontosabb és legérdekesebb pillanatait dramatizált jelenetek, és a már nem létező helyszínek virtuális, háromdimenziós változatai teszik érdekesebbé. A Szülőföld Alap - a jelenlegi Bethlen Gábor Alap jogelődje - támogatásával kezdett sorozat a rendszerváltozásig 50-60 részben az általános iskola 5. osztályos tananyagától kezdve dolgozná fel a magyar történelmet. A sorozat szakértője Katona Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa. A filmeket DVD-n tervezik megjelentetni az iskolák számára. További információk a facebook-on.






nka emblema 2012