sex hikaye

Szász János kapta a Fehér György - díjat

70. születésnap

2009. február 13. - filmhu
Szász János kapta a Fehér György - díjat
Szász János filmrendező vehette át a hét éve elhunyt film- és televíziós rendező emlékére alapított Fehér György-díjat csütörtökön este a budapesti Toldi Moziban. A szakma a róla elnevezett díjjal minden évben egy olyan alkotót jutalmaz, akinek munkásságában ugyanaz az értékteremtő, megalkuvást nem ismerő alkotóerő és humanizmus jelenik meg, mint ami a neves rendezőt jellemezte. (MTI)

A hét éve elhunyt rendezőről ötödik éve emlékeznek meg ilyen ünnepséggel, és a szakma egy a róla elnevezett díjjal jutalmaz egy olyan alkotót, akinek munkásságában ugyanaz az értékteremtő, megalkuvást nem ismerő alkotóerő és humanizmus jelenik meg, ami Fehér Györgyöt is jellemezte. A szakmai zsűri (Kardos Sándor, Port Ferenc, Szinetár Miklós, Bánki Iván, Lénárt István, Radó Gyula, Szolnoki András, Gerő Péter) az idei évben a 2002 (Fehér György halála) és 2009 közötti nagyjátékfilmekben megmutatkozó alkotói tevékenységet vizsgálta. Még egy szempont volt a válogatásnál: a rendező nem lehetett 51 évnél idősebb, mivel Fehér is ekkor készítette el első játékfilmjét.

A Szenvedély két szereplője, Bánsági Ildikó és Derzsi János


A díjat az Oktatási és Kulturális Minisztérium alapította azzal a céllal, hogy emléket állítson Fehér Györgynek. A díjat olyan tehetséges alkotó kaphatja meg, aki következetesen individualista módon, öntörvényűen, de közérthetően valósítja meg művészi céljait, vagy azt a személyt, aki olyan körülményeket teremt, hogy az alkotó vagy alkotók értékes világa vagy világuk maradéktalanul megvalósulhasson.

Gerő Péter tájékoztatása szerint a zsűri idén egy játékfilmrendezőt kívánt jutalmazni az elismeréssel. A jelöltek között Szász János mellett Janisch Attila és Fliegauf Benedek neve is szerepelt. A díjat, Fazakas Tibor festőművész alkotását Szász János - többek között a Szédülés, a Woyzeck, a Witman fiúk és az Ópium - Egy elmebeteg nő naplója című filmek alkotója - Lénárt István színésztől, a zsűri korelnökétől és Port Ferenctől, a Budapest Film vezérigazgatójától vette át. Az ünnepség részeként a szervezők az alkotás két szereplője, Bánsági Ildikó és Derzsi János jelenlétében levetítik Fehér György Szenvedély című játékfilmjét.

Port Ferenc, a Budapest Film vezérigazgatója

A szakmai zsűri állandó tagjai - Lénárt István, Szolnoki András televíziós gyártásvezető, szerkesztő, valamint Radó Gyula és Gerő Péter rendező - mellett ebben az esztendőben Kardos Sándor operatőr, Port Ferenc, továbbá Szinetár Miklós és Bánki Iván rendező vett részt a grémium munkájában.

Az elismerés névadója, a Balázs Béla-díjas Fehér György 1939. február 12-én Budapesten született, nevéhez fűződik József Attila életútjának televíziós feldolgozása. Első játékfilmje, a Szürkület (1990) különdíjat kapott a 22. Magyar Filmszemlén. Az 1998-ban készült Szenvedély című játékfilmje a 29. Magyar Filmszemlén elnyerte a játék-, kísérleti- és kisjátékfilmes zsűri fődíját, a legjobb rendező díját és számos egyéb elismerést. A csütörtöki díjátadó rendezvényt az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a FilmJus támogatta.

Eddigi díjazottak:

2004: Kenyeres Bálint, filmrendező
2005: Német Gábor Péter, dokumentarista
2006: Pintér Béla, író-rendező-színész-társulatvezető
2007: dr Sipos Pál, szerkesztőségvezető

A díj minden évben egy, a díjátadásra készült festmény, melynek idéznie kell Fehér György szellemiségét vagy karakterét, de nem lehet portré. A díj természete igazodik az alapítók elképzeléséhez: a tehetséggel átitatott mesteri alkotás értéket teremt, mely érték idővel nem csökken, hanem növekszik. 2004-ben és 2005-ben Müller Árpád festette meg a képeket, halála után Fazakas-Kosztka Tibor vette át az ecsetet.

A képen elhelyezett tárgyak Fehér Györgyre és alkotásaira utalnak

„Portréjának megjelenítésével túllépetem a díj kötelmein, hiszen nemcsak Fehér György szellemiségére és karakterére utaló elemekkel éltem, de az általam elkészített sorozat 3. darabja mutatja azt a dialógust, mely óhatatlanul megindult bennem. Ez a párbeszéd a festészet nyelvén íródik, a kapocs pedig az emberi arc. Fehér György 70 éves, és az 5. díjátadó ünnepet üdvözöljük, ezért most személyesebb a hangvétel.  A csendélet intimitása lehetőséget ad ennek kifejezésére. (...) A képen „véletlenszerűen” elhelyezett tárgyak Fehér Györgyre és alkotásaira utalnak." - írja Fazakas Kosztka Tibor saját képéről.



Címkék

hír



nka emblema 2012