sex hikaye

Szex és kommunizmus forgatókönyvíró pályázat

televíziós dokumentumfilm sorozat

2008. november 6. - filmhu
A Mojo Productions új, egyedülálló dokumentumfilm tervéhez keres forgatókönyvíró(ka)t: hogyan jelent meg a kommunista országokban a szexualitás?

Téma:
Szex és kommunizmus (munkacím)

Típus:
televíziós dokumentumfilm sorozat (12x24’) + 90 perces televíziós dokumentumfilm

Munkanyelv: angol és magyar

Tartalom:
A televíziós sorozat célja, hogy bemutassa 1945-től egészen a rendszerváltásig Magyarországon és a szomszédos kommunista országokban, hogyan jelent és nem jelent meg a szexualitás. A sorozat bemutatja miképpen próbálták deszexualizálni a rendszer vezetői a mindennapokat, hogyan igyekeztek száműzni, és a szőnyeg alá söpörni a nemiség minden formáját az ötvenes években, hogy milyen hatásokat váltott ki ez a társadalomban, és hogy miképpen alakult a szexualitás szerepe, megjelenése, megítélése a következő három évtizedben. A film bemutatja, hogy az '50-es és '60-as években a volt szocialista országok hivatalos propagandája és a mindennapok valósága között milyen ellentét feszült. Hogyan és milyen eszközökkel próbált az államszocialista rendszer behatolni a privát szférába (zsarolás, „állami” bordélyházak, férfiak magtalanítása… ), miképpen próbálta befolyásolni elsősorban a női szexualitást (abortusztörvények, Hős Anya érdemérem…), milyen elképzelések voltak a házasság intézményéről, a házasságon kívüli szexuális életről, a kulturált társas szórakozásról (5 órai tea kontra házibuli és éjszakai élet), és erre az érdekeltek milyen választ adtak.

A filmben archív felvételek, interjúk (oral history) és illusztratív képanyagok szerepelnek. Indokolt esetben fiktív szál is elképzelhető.

Pályázati anyag:
Maximum 2 oldalas story line ill. sorozat vázlat elkészítése, amiből egyértelműen kitűnik, hogy a pályázó milyen ötletre, alap szálra fűzi fel a sorozatot, hogyan gondolkodik az anyagról. A pályázatnak tartalmaznia kell, az alapkoncepciót, hogy mi alapján osztatható részekre a sorozat (országok, személyek, kronológia, tematika, történetek…), mi fűzi egybe a részeket, történeteket. Fontos, hogy a pályázatból látható legyen, hogyan tervezi a pályázó az archív felvételek, a frissen forgatott részek (interjúk) és az illusztratív darabok ötvözését. Néhány példát is várunk az illusztratív lehetőségekre (archív anyagok helyett). Fontos szempont a nemzetközi szemléletmód, a közérthetőség (nemcsak a volt kommunista országok számára legyen érthető) a hitelesség és a szórakoztató jelleg. Mindenképpen szem előtt tartandó a megvalósíthatóság egy közepesen magas költségvetés mellett.

A pályázathoz egy önéletrajzot kérünk mellékelni, és kérjük, jelöljék meg a teljes forgatókönyvre szóló fizetési igényüket. 

A pályázati anyagokat legkésőbb november 17-e, hétfő 12 óráig elektronikus formában várjuk az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.   e-mail címre.

A forgatókönyv-fejlesztési folyamatot a Fade In Script Consulting felügyeli, dramaturgként, tanácsadóként, munkaszervezőként segítve a sorozat forgatókönyvének megvalósulását.

Megrendelő: Mojo Productions






nka emblema 2012