sex hikaye

Szomszédaink, a magyarok

Háromrészes dokufilm a határontúli magyarokról

2013. október 29. - filmhu

Mit gondolnak rólunk a románok, a szerbek vagy a szlovákok? És mi róluk? Ezeket a kérdéseket (is) boncolgatja az M1 háromrészes dokumentumfilmje, mely a napokban kerül képernyőre.


 Diána fiatal budapesti nő, szlovák fiúhoz ment férjhez. Milyen egy színszlovák faluban egyedüli magyarként élni? A román jégkorong-válogatott 22 tagjából 21 erdélyi magyar. Mit éreznek a fiúk a román himnusz alatt? Pista vajdasági magyar, szilvapálinkát főz szerb sógorával, békében. De akkor kik verik a magyarokat a Délvidéken? Más témák mellett e három kérdésre is választ keres az M1-en látható filmtrilógia.

Szomszédaink, a magyarok címmel háromrészes dokumentumfilm-sorozatot vetít a közmédia. Az M1-en látható trilógia közérthető és elfogulatlan módon kísérli meg bemutatni a magyarok és a szomszédos országok népei közti, sokszor ellentmondásos viszonyt. A filmek középpontjában a magyarság megítélése áll: mit gondolnak ma a szlovákok, a szerbek, a románok a magyarokról - és fordítva. 

Az egyenként 52 perces filmben megszólalnak a téma szakértői, szociológusok, politológusok, történészek és szót kapnak a mindennapi emberek is.

A sorozat rendezője, Zámborszki Ákos Vajdaságban született, riportere, Galán Angéla Pozsonyban nevelkedett; így mindkettőjük életében fontos szerepet kapott a kisebbségi lét.

Adás:

1. rész, Szlovákia (október 29., 23.35)
2. rész, Románia (október 31., 23.50)
3. rész, Szerbia (november 5., 23.45)






nka emblema 2012