sex hikaye

Tarr-film premier Párizsban, Kopaszkutya Kettő a mozikban

Gyorshírek

2011. november 29. - filmhu
Tarr-film premier Párizsban, Kopaszkutya Kettő a mozikban

A torinói ló mozipermierjét a párizsi Pompidou Központban tartják, december elejétől a mozikban Szomjas György "játékdokumentumkoncertfilmje", és új sorozatot forgat a magyar HBO.

 

 

Tarr-film premier Párizsban

Ma este a párizsi Pompidou Központ ünnepélyes keretek között és Tarr Béla személyes részvételével a hivatalos mozipremier előtt bemutatja A torinói ló című filmet - tudatta a Magyar Filmunió. A legutóbbi Berlinale zsűrijének nagydíjával és filmkritikusi díjával is jutalmazott mozgóképet november 30-tól vetítik a franciaországi mozik a Sophie Dulac Distribution forgalmazásában. A torinói ló mozipremierjéhez kapcsolódva a Párizs szívében fekvő Pompidou Központ, a francia főváros kulturális életének fellegvára, egyhónapos vetítéssorozatot szentel Tarr világhírű munkásságának. A nagyszabású retrospektív keretében Tarr teljes filmrendezői életműve látható lesz december 3 – január 2. között. Tarr Béla teljes eddigi életművének első franciaországi bemutatását számos esemény kíséri az elkövetkezendő hetekben Párizsban. Kerekasztal beszélgetésre, Pauer Gyula kiállításra és Jacques Ranciére professzor „Béla Tarr, le temps d’aprés” című új Tarr-monográfiájának bemutatójára is sor kerül. Tarr életművének 2011-ben az isztambuli, dubrovniki, jeruzsálemi, újvidéki, jereváni, moszkvai, riói, Sao Paulo-i, moreliai és taipei nemzetközi filmfesztiválok szenteltek különprogramot.

 


A Kopaszkutya Kettő december 9-től a mozikban

Szomjas György 1981-ben, harminc évvel ezelőtt készült kultuszfilmje, a Kopaszkutya, egy rockzenekar történetét meséli el, akik azt találják ki, hogy „lemennek kutyába” azaz saját kőbányai környezetük dalait írják meg és játsszák el. Egyfajta „proletrockot” hoznak létre, szembeszállva minden konvencióval, politikai korlátoltsággal, értelmiségi sznobizmussal. A lepusztult külváros zenészeivé válnak. Hobó, Deák Bill, Póka Egon a Kopaszkutya főszereplői ma is színpadon vannak, ami harminc év után nem kis dolog. Dalaik, a film dalai, folklórrá váltak. A közönség ismeri a szövegeket, együtt énekel a színpadon állókkal. Külön érdekesség, hogy a színpad előtt ugráló tinédzserek mellett a közönség felét a 30-40-50 évesek teszik ki, akik évtizedek óta együtt élnek ezekkel a dalokkal. Kőbánya új folklórja megvalósult. Ez a 30 év egy nagy történet is egyben – a blues, a kutyaság, a proletrock története. A Kopaszkutya Kettő a három főszereplőt (Hobó, Deák Bill, Póka Egon) követi, magánéletükbe is bepillantva, időnként fikciós elemeket is felhasználva. Riportokban és sztorizásban idézik meg a harminc évet, ami alatt útjuk hol szétvált, hol újra összekapcsolódott.


Új sorozatot forgat a magyar HBO

A Társas játék után újra izraeli formátum alapján készít sorozatot a magyar HBO. A forgatás november 22-én kezdődött. A Be Tipul című tévésorozat 2005-ben kezdte pályafutását Izraelben, és összesen két évad készült belőle. A széria sikerét mutatja, hogy az első szezon az Israeli Academy Awards minden lehetséges díját megnyerte drámasorozat kategóriában. Az amerikai HBO 2008-ban készített belőle szintén nagy sikerű adaptációt In Treatment címmel. Három szezon készült a sorozatból, amely Emmy- és Golden Globe-díjjal is büszkélkedhet. Az eredeti sorozat kreátora Hagai Levi. A 40 epizódos magyar adaptáción Tasnádi István (Made in Hungaria) vezető forgatókönyvíró és csapata dolgozik. Az amerikai sorozatban Gabriel Byrne által alakított pszichológus szerepében Mácsai Pált láthatjuk. A sorozat várhatóan 2012 őszén kerül adásba.

hbo_macsai_500
Mácsai Pál






nka emblema 2012