sex hikaye

Tarr-retró Hollandiában

12 film, négy holland városban 

2004. október 6. - filmhu
Tarr-retró Hollandiában
Tarr Béla munkásságát bemutató vetítéssorozat kezdődik október 7-én Amszterdamban a hollandiai magyar kulturális évad filmes programjának kiemelkedő eseményeként. A tizenkét filmet ezután Utrecht, Hága és Eindhoven városában is műsorra tűzik - adta hírül a Filmunió.

Tarr Béla filmjeit tűzik műsorra Amszterdamban a rendező jelenlétében a hollandiai magyar kulturális évad kiemelkedő filmes eseményeként október 7-ével kezdődően. A retrospektív válogatás a rendező 1979-ben készült Családi tűzfészek című első játékfilmjétől, a világhírt hozó Sátántangón keresztül, a külföldi mozikban is látható Werckmeister harmóniákig mutatja be a rendező eddigi munkásságát. A tizenkét alkotásból álló programot az amszterdami bemutató után Utrecht, Hága és Eindhoven városában is műsorra tűzik. A retrospektív hollandiai partnere a Filmmuseum Amsterdam.

A vetítésekhez kapcsolódóan a MOKÉP gondozásában készülő Tarr Béla DVD-t népszerűsítő kiadványt is bemutatják, amely az életmű külföldi terjesztését hivatott elősegíteni.

Tarr Béla munkássága kivételes ismertségnek örvend külföldön, filmjeit számos külföldi moziban forgalmazzák. A holland közönség is jól ismeri nevét, hiszen a Kárhozat és a Sátántangó már szerepelt a moziforgalmazási bestseller listán Hollandiában.

A brit The Guardian kritikusai az élő filmrendezők sorában a 13. legjobb alkotónak ítélték, az amerikai Variety pedig a Tíz Mester közé választotta az elmúlt évben. Jelenleg új filmjét készíti elő, melynek alapjául Georges Simenon A londoni férfi című műve szolgált, a forgatás színhelye Korzika lesz.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.






nka emblema 2012