sex hikaye

Tavasszal fut ki a Titanic

Nem elsüllyedt, eltolódott

2004. szeptember 21. - filmhu
Tavasszal fut ki a Titanic
A több mint egy évtizedes múltra visszatekintő Titanic Filmfesztivál az eredeti elképzelésekkel szemben a következő év március 31. és április 10. között kerül megrendezésre. A 2004 októberére tervezett rendezvény jövő év tavaszára történt áthelyezését az európai fesztiválok, elsősorban a milánói seregszemle, a MIFED októberre csúszása és a hazai utófinanszírozás kényszerítette ki. A változás hátteréről Horváth György a fesztiválkapitány beszélt.

„A MIFED olyan eseménnyé nőtte ki magát, amelyet már mi sem tudunk megkerülni” – mondta a filmhunak Horváth György a fesztivál igazgatója. Az előző években a MIFED novemberben került megrendezésre, majd egyre inkább október felé tolódott. Ebben az időszakban zajlik sok más rangos európai filmrendezvény is, például a velencei, londoni, varsói mustra is. A nagy forgalmazók ezekre az eseményekre általában csak egy kópiát küldenek, és ebben a versenyben a Titanicnak várnia kell a „filmévadot” záró milánói fesztivál végére.

A Titanicnak komoly problémát okozott a kulturális finanszírozás jelenlegi gyakorlata. Horváth György elmondta, hogy a fesztivál költségvetésének előteremtése bizonytalan, mivel a Nemzeti Kulturális Alap a megpályázott pénz odaítéléséről az eredeti fesztiválidőpont után (decemberben) dönt. Ilyen körülmények között hitelből kellett volna a költségvetés egy részét előteremteni, és félő volt, hogy a több mint egy évtizedes fesztivál esetleg eltűnik. Horváth György szerint a jelenlegi körülmények között irigylésre méltó a holland gyakorlat, ahol a több éve sikeres kulturális rendezvények a helyi támogatások begyűjtése után négy évre előre garantált állami támogatáshoz juthatnak.

Az anyagi nehézségek ellenére az eddigiekkel ellentétben a szervezőknek szeretnénk rendes fizetést biztosítani, és megerősíteni a logisztikai hátteret. Ez annyit jelent, hogy a korábban szinte egyszemélyesnek tekintett rendezvény létrehozásával járó feladatokat egy növekvő stáb igyekszik megoldani. „A tisztségem is inkább névleges, művészeti igazgatót takar, mert a logisztikai, pénzügyi döntéseket már nem egyedül hozom” – számolt be a további változásokról a fesztiváligazgató. A filmhu kérdésére, miszerint megterhelő-e a MOKÉP vezérigazgatói poszt betöltése és a Titanic szervezése Horváth úgy válaszolt, hogy szívesen látja az új fesztiváligazgató-jelölteket.

A Titanic Filmfesztivál jövő tavaszra halasztásával a szervezők legalább láthatják, hogy a megpályázott pénzekből mennyit sikerül megszerezniük. Az új időpont mellett szól az is, hogy ekkor már lehetőség van arra is, hogy a legfrissebb ázsiai független filmes fieszták, például a tokiói, felhozatalából is a hazai vásznakra kerüljenek alkotások. „Ezen kívül szeretnénk, ha a Sundance Fesztivál és a nagy európai, rotterdami és berlini bemutatókon vetített mozikból végre a hazai közönség is láthatna néhányat a Titanicon” – számolt be terveiről Horváth György a filmhunak.

Újdonság lesz még a következő Titanicon, hogy a fesztivál sokkal inkább igyekszik majd naprakész információkkal szolgálni. Valamint az idei 45-50 nagyjátékfilm között szerepelni fog jópár retrospektív és országokat bemutató alkotás. Hogy mégis kiknek az életműveiből állítanak össze sorozatot, illetve mely országok alkotóit lehet majd jobban megismerni, az Horváth György ígérete szerint egy-másfél hónap múlva már olvasható lesz a Titanic honlapján.






nka emblema 2012