sex hikaye

Tavasszal jöhet a Puskás-dokufilm

Legendák párhuzamos sorsai

2007. október 8. - filmhu
Tavasszal jöhet a Puskás-dokufilm

Közeledik a futball-legenda, Puskás Ferenc halálának évfordulója. Az Almási Tamás által rendezett, és még Puskás életében elkezdett dokumentumfilm bemutatását már több ízben elhalasztották – a filmhu annak járt utána, mikor és hol láthatjuk a nagy neveket is megszólaltató filmet.

Almási Tamás a filmhu-nak márciusban azt nyilatkozta, júniusban tervezik a film forgatásának befejezését. Akkor – a hatalmas anyag utómunkáit is bekalkulálva – logikusnak tűnt, hogy az őszi évforduló lehet a film bemutatója. Felhívtuk Neményi Ádámot, a film producerét, a Next Station produkciós cég vezetőjét, hogy megtudjuk, valóban összejön-e a novemberi premier.

„Még forgatjuk a filmet, úgyhogy ősszel semmiképp nem lesz bemutató” - felelte a producer. Kérdésünkre, hogy milyen anyagokat kell még felvenniük, Neményi

Puskás, amikor még a bal
lábával nyitotta a kapukat
a következőket mondta: „mindenképp szeretnénk a legnagyobb neveket megszólaltatni: a film egyik fő koncepciója, hogy párhuzamot vonjon az egyes focilegendák élete és sorsa között”. A producer hozzátette, hogy Maradonával és/vagy Pelével szervezik az interjúkat, őket semmiképp sem lett volna érdemes kihagyni, csak azért, hogy mielőbb mozikban legyen a film. Megtudtuk azt is, hogy időközben párhuzamosították a munkát, tehát a meglévő, mintegy 6000 perces nyersanyag vágása elkezdődött.

Az említett sztárokon kívül kiket láthatunk a filmben? - kérdeztük Neményitől. „A legnagyobb nevek álltak a kamera elé, hihetetlen volt tapasztalni, hogy Puskás neve minden kaput kitárt előttünk. Beckenbauer, Calderón, Hagi, az egykori Real Madrid klasszisai és persze az Aranycsapat még élő tagjai beszéltek Puskásról” - sorolta a Next Station vezetője. Külön érdekesség lesz, hogy az 54-es berni vébédöntő német résztvevői (Ottmar Walter és Horst Ecker) is kifejtik véleményüket, és szuperlatívuszokban beszélnek az egykori nagy ellenfélről – árult el részleteket Neményi, a legenda madridi sikereire utalva angolul „Real Puskás” néven futó filmből.

Hol és mikor találkozhatunk az alkotással? „Jövő tavasszal: egész pontosan Puskás születésnapja (április 2.) a film mozipremierjének kitűzött dátuma.” - tudtuk meg. Felvetettük, hogy mivel a film nagy nemzetközi érdeklődésre tarthat számot, hogy képzelik tehát a külföldi forgalmazást? „Ugyan azt nem gondolom, hogy külföldön mozikba kerülne a film, de a dvd-n és a tévén keresztül nagy sikerre számítunk, különösen Németországban és Spanyolországban, ennek megfelelően a film összes verziójához angol, német és spanyol feliratokat készítünk.”

A verziókról Neményi kifejtette, hogy készül egy 90-perces mozi-kópia, a dévédén előreláthatólag háromszor egyórás formában jelenik meg a Puskás film, televízióra pedig egy 60 perces verzióban alkalmazzák, az RTL-Klub megrendelésére, ám még az is elképzelhető, hogy látva a kitűnően sikerült anyagot, ők is hosszabb verzióban, sorozat formájában adják le a filmet – fejezte ki reményiet Neményi, aki hozzátette, számtalan előzetes érdeklődés érkezett külföldi televízióktól is, például az idei Cannes-i filmvásáron.

Focilegendák sora szólal meg a filmben (Zsoldos László felvétele)

Rákérdeztünk, hogy áll az előkészületben lévő Puskás-játékfilm. „Dolgozunk rajta, nagyon hasznos volt ebből a szempontból a dokumentumfilm, hiszen egyrészt tapasztaltuk, micsoda érdeklődés mutatkozik Puskás iránt, másrészt rengeteg plusz információt megtudtunk a legenda életéről.” - mondta Neményi. A film forgatókönyve két év után kezd véglegessé válni, miközben a Next Station dolgozik a mintegy 10 millió dolláros költségvetés előteremtésén. „Csak koprodukcióban képzelhető el a film, viszont ahhoz ragaszkodunk, hogy legalább 51 százalékban magyar maradjon a produkció, hiszen mi szeretnénk diktálni a feltételeket.” - tette hozzá a producer.

Kíváncsiak voltunk, vajon tartja-e magát az elképzelés, hogy Antal Nimród rendezze a filmet? „Nimródot nagyon érdekli a téma, és kapja az újabb és újabb forgatókönyv-változatokat, de még semmi konkrétumot nem tudok mondani azon kívül, hogy ő az első számú jelöltünk.” - tájékoztatta a filmhu-t Neményi Ádám, akitől azt is megtudtuk, a Puskás-film jövő ősszel kezdhet el forogni, a mozikban pedig 2009-ben jelenhet meg.



Címkék

hír



nka emblema 2012