sex hikaye

Tévésorozat szerzőt keres!

Kis Magyar Dekameron

2010. február 15. - filmhu
Tévésorozat szerzőt keres!

Az utóbbi évek egyik legfontosabb kezdeményezése fűződik Bodzsár István nevéhez és az Unio Filmhez, illetve a Magyar Televízióhoz. Ők hívták életre ugyanis a Hajónapló sorozatot, amelynek kapcsán 12 kortárs író novelláját adaptálta kisjátékfilmre 12 kortárs rendező. A sorozat Kis Magyar Dekameron címen, a Duna Televízió és a Litera közreműködésével folytatódik. Tévésorozat szerzőt keres!

A Hajónapló sorozat egyszersmind a legnagyobb közönséget elérő médiumba vitte be / vissza az igényes és minőségi tévéfilm fogalmát, egy kevéssé feldolgozott témáról, a rendszerváltás óta 'történtekről' beszélt a filmek és az azokat követő stúdióbeszélgetések által, nem utolsó sorban pedig számos fiatal rendezőnek adott lehetőséget arra, hogy megmutassák, mit tudnak. És, ami talán a legfontosabb: a Hajónapló sorozat rávilágított arra, hogy jó filmhez márpedig jó alapanyag kell, jó alapanyagért pedig 'át lehet menni a szomszédba'. A sorozat kicsit másképp, megújult erővel, Kis Magyar Dekameron címen, a Duna Televízióban folytatódik.

A Hajónapló 12 részének elkészülte után az Unio Film célja, hogy az eredeti koncepciót követve eleve felkérésre született filmnovellákból készüljenek rövidfilmek. Így indult útjára januárban  az Unio Film és a Litera közös, meghívásos elbeszéléspályázata Kis Magyar Dekameron címen. A kiírók egyrészt húsz kortárs írót kértek fel - Bán Zsófia, Bódis Kriszta, Bozsik Péter, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Dunajcsik Mátyás, Esterházy Péter, Fehér Béla, Ficsku Pál, Forgách András, Háy János, Kukorelly Endre, Maros András, Péterfy Gergely, Sajó László, Szécsi Noémi, Tóth Krisztina, és Vámos Miklós személyében - ezúttal lényegesen könnyedebb, de változatlanul kortárs téma megírására.

 

kismagyardekameron_sz1
Jelenetfotó a Levegőt venni c. Hajónapló epizódból

 

A Kis Magyar Dekameron a Hajónapló hétköznapjainkat feldolgozó, realisztikus és gyakran borús hangulatú epizódjaitól eltérően könyedebb, szerelmes történetek füzére lesz, sőt, a pályázat kiírói kifejezetten olyan, most vagy a közelmúltban játszódó, csattanós és fordulatos történeteket várnak, amelyek elrugaszkodnak aktuális világunk problémáitól, az örömről, az élet élvezetéről, emberi kapcsolatokról, a szerelemről szólnak. Feltétel, hogy e mai, modern mesék hősei jellegzetes magyar karakterek legyenek, jellemzően magyar helyszíneken, ismert helyzetekben találkozzanak.

 

kismagyardekameron_sz2
Jelenetfotó A rejtvény c. Hajónapló epizódból

 

Az Unio Film és a Litera a fent említett húsz kortárs író mellett mindenkit írásra szólít, aki affinitást érez egy efféle fimnovella megalkotására, amely alkalmas arra, hogy visszafogott költségvetésű, televíziós film készülhessen belőle. A felkért írók szövegei közül az Unio Film tizet filmesít meg a Hajónaplóhoz hasonló 25-30 perces kisfilmek formájában, a Litera pedig a felhívásra beérkezett pályamunkák legjobbikát is felajánlja majd az Unio Filmnek megvalósításra.  "Álmom, hogy a literás pályázatra küldött novellák könyvkiadásakor ott lesz mellettük egy DVD, rajtuk a novellákból készült filmekkel" - mondta Bodzsár István producer. A Litera részletes pályázati felhívása itt, az elkészült novellák pedig itt olvashatóak.






nka emblema 2012