sex hikaye

Tímár Péter iskolája a BMI-n

Variációk filmes képzésre

2009. december 28. - filmhu
Tímár Péter iskolája a BMI-n
Tímár Péter nevével fémjelzett filmszak indul a Budapesti Média Intézetben. Az alternatív oktatási formát a rendező azon tehetséges fiatalok számára dolgozta ki, akik nem kerülnek be az SZFE szűkre szabott keretébe. Az elméleti és gyakorlati képzést egyaránt nyújtó iskola a művészképzés mellett a hazai filmstúdiókban forgó külföldi produkciókhoz kíván szakembereket képezni. Az intézmény vezető tanárai Tímár Péter és Kardos Sándor. A jelentkezés határideje január 15.

Filmes iskola indul a Szegedi Tudományegyetem Budapesti Média Intézetében, Tímár Péter ötlete nyomán. A rendezőt arról kérdeztük, miért érezte szükségét egy mozgóképes oktatás elindításának. "Régóta tanítok a Színház-és Filmművészeti Egyetemen, ahol évről-évre hatalmas a túljelentkezés, az utolsó rostán sok tehetséges gyerek kiesik, és legtöbbjükről nem hallani többé" - indokolta döntését az iskola alapítója, kinek ötletét tárt karokkal fogadta a BMI vezetősége.

Az 'alternatív' jelzővel illetett iskolában a rendező ígérete szerint olyan lesz a színvonal, mint az SZFE-n, és az oktatók közt is van átfedés, hiszen Tímár mellett Kardos Sándor is oktat a filmes egyetemen. A tervek szerint a rendezést és vágást Tímár Péter, az operatőri ismereteket Kardos Sándor, a gyártásvezetést Szohár Ferenc, a filmtörténetet Kovács András Bálint, a film-és videotechnikát Rák József, a kommunikációt és stilisztikát pedig Siflis Klára oktatja majd.

 

Tímár Péter munkában, a Casting minden forgatásán

Február elsején indul az első, keresztféléves képzés, 2010. szeptemberétől pedig OKJ-s szakvizsga reményében iratkozhatnak be a hallgatók a filmes iskolába. A négy féléves rendszer első féléve után indul el a szakosodás, így a hallgatók megbizonyosodhatnak róla, hogy a rendezői, operatőri, vágói vagy gyártásvezetői szerepben tudnának-e leginkább kiteljesedni. Tímár Péter tapasztalatai szerint fontos, hogy minden hallgató kapjon konkrét filmes szaktudást, hiszen csak filmrendezésből nem lehet megélni - ennek okán a főszakok mellé társulnak a rendezőasszisztens, kameraman, vágóasszisztens és felvételvezető szakirányok.

A BMI új filmes iskolájában az elméleti és a gyakorlati oktatásra is nagy hangsúlyt kívánnak fektetni, ezért minden szemeszter során lesznek filmes gyakorlatok, a két féléves képzés pedig egy diplomafilm elkészítésével zárul majd. Annak érdekében, hogy a hazánkban forgó külföldi produkciókban is el tudjanak helyezkedni a hallgatók, az oktatás során nagy hangsúlyt fektetnek az angol szaknyelv elsajátítására. A felvételi vizsga mibenléte a jelentkezők létszámától függ, a nyolc-kilenc fősre tervezett osztályokba felvételiző hallgatóknak egy tesztet mindenesetre biztosan ki kell majd tölteniük. A keresztféléves képzésre január 15-ig lehet jelentkezni. További részletek az intézmény honlapján!






nka emblema 2012